Потребителски групи твърдят, че регистрацията в Google нарушава поверителността

0
23
Гугъл.
Гугъл. Снимка: Пиксабей

Срещу Google е заведено дело от коалиция от 10 европейски потребителски организации във връзка с процеса на регистриране на акаунт в компанията. Както е известно, за използването на редица продукти и услуги на Google е необходим акаунт, но коалицията твърди, че процесът на регистриране насочва потребителите към опции, които събират повече техни лични данни, отколкото е допустимо. В отговор на това ръководството на гиганта сподели пред „BBC“, че приветства възможността да проведе дискусии по темата със защитниците на правата на потребителите.

Компанията заяви още, че доверието на потребителите зависи от честността и прозрачността, както и че е заложила бъдещия си успех на изграждането на все по-опростени и по-достъпни механизми за контрол и предоставяне на по-ясен избор.

Поверителност по подразбиране

Европейската организация на потребителите (BEUC), която координира коалицията на потребителски организации, твърди, че езикът, който Google използва в процеса на регистрация, е „неясен, непълен и подвеждащ„, което кара много потребители да избират опции, които не са толкова благоприятни за защитата на личните им данни. В резултат на това десетки милиони европейци бързо са станали обект на наблюдение, когато са си регистрирали профил в Google, разкриха от BEUC. Най-простият процес на „изрично персонализиране“, който се извършва в една стъпка обаче предоставя на потребителите настройки на профила, които подпомагат дейностите на Google за наблюдение и контрол.

Според потребителската организация Google не предоставя на потребителите възможността да изключат всички настройки с едно кликване. Вместо това, според BEUC, са необходими пет кликвания и десет стъпки, за да се изключат проследяващите устройства, които Google иска да активира в нов акаунт – те се отнасят до активността в мрежата и приложенията, историята на YouTube и персонализираните реклами в акаунта.

Общият регламент на ЕС за защита на данните (GDPR) изисква платформите да предоставят на потребителите поверителност по замисъл и по подразбиране. Google твърди, че всички опции са ясно обозначени и са проектирани така, че да са ясни и лесни за разбиране. Според компанията те се основават на задълбочени изследвания, насоки от регулаторните органи и проведени тестове.

Решение в рамките на месеци

След пускането в ход на последните действия за разследване на Google, екип на „BBC“ беше уведомен, че предишното разследване, насърчено от BEUC, също е постигнало напредък. През 2018 г. членовете на BEUC подадоха подобна жалба срещу Google, в която твърдят, че технологичният гигант е нарушил изискванията на Общия регламент за защита на данните  чрез проследяване на местоположението на потребителите. През юли 2019 г. Комисията за защита на данните на Ирландия беше определена за водещ орган в областта на този тип оплаквания. Комисията е водещ орган за защита на данните за Google и много други технологични компании с европейски централи в Ирландия. През февруари 2020 г. тя предприе разследване на използването и събирането на данни за местоположението от страна на Google.

Урсула Пахл, заместник генерален директор на BEUC заяви, че са изминали повече от три години, откакто са подадени искове срещу практиките на Google за проследяване на местоположението на потребителите, но отговорният ирландски регулатор по защита на данните все още не е издал решение по случая. В същото време практиките на Google не са се променили по същество. В отговор на това заместник-комисарят по защита на данните на Ирландия Греъм Дойл обясни, че разследването на Google и данните за местоположението е в напреднал етап, като се очаква през следващите няколко месеца да бъде изпратено проекторешение и на други органи за защита на данните, които трябва да обявят своите становища.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments