Последната битка на Ксавие Бетел

0
33
Гласуване
Снимка: Pixabay

Политическата съдба на министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел виси на косъм, докато избирателите се готвят да гласуват в неделя, предаде “Politico”.

След десетилетие начело на държавата социологическите проучвания сочат, че времето на Бетел може да изтече, тъй като Християн-социалната народна партия в момента се радва на доста убедителна подкрепа. Това би могло да проправи пътя на водещия кандидат на партията Люк Фриден в стремежа си да стане министър-председател. Той е добре познат в Брюксел като бивш министър на финансите и бивш председател на лобито на индустрията и услугите “Eurochambres”.

Трябва да се отбележи обаче, че люксембургската политика никога не е толкова проста. На предишните избори дясноцентристката Християн-социалната народна партия също беше най-голямата партия, но трудно успяваше да намери партньори, за да достигне 31 места в парламента, необходими за съставяне на правителство. Ето защо след затварянето на избирателните секции ще започне истинската борба за власт, тъй като това дава началото на така наречения „лов на коалиционни партньори“, които да ръководят херцогството. 

За да се разбере кой може да надделее в коалиционните преговори, трябва да наблюдаваме кои по-малки партии се издигат най-убедително, казва Филип Поарие, професор по политически науки в Университета на Люксембург. В продължение на години Люксембург изглеждаше като съвременното, истинско село Астерикс, западноевропейски бастион, устойчив на набиращите сила крайнодесни сили. Напоследък обаче редица по-популистки партии, като дясната „Алтернативна демократична партия за реформи“ и „Пиратите“, изразиха готовност за съвместни дискусии. Победата на тези популистки партии може лесно да унищожи настоящата коалиция между либералите на Бетел, социалистите и зелените. Това ще повлияе и на въпроса дали новото правителство ще трябва да се състои от две или три партии.

Люксембургският евродепутат Кристоф Хансен от Християн-социалната народна партия – партията на бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – твърди, че най-голямата партия, която излезе от изборите, трябва да има първия шанс да създаде коалиция. Каква ще бъде тази коалиция – с либералите или със социалистите ще зависи от броя на спечелените места.

Последици за Европа

За разлика от изборите в Словакия през миналия уикенд, позицията на Люксембург по отношение на ЕС или Украйна едва ли ще се промени, дори ако сегашната коалиция се разпадне. Все пак, това ще повлияе на това кого Люксембург ще изпрати в Брюксел след европейските избори през юни следващата година.

Настоящите коалиционни преговори ще включват решение за избор на следващия европейски комисар, разкриха трима високопоставени служители, които пожелаха анонимност, тъй като нямат право да говорят публично.

Ако социалистите останат извън правителството, Никола Шмит, настоящият европейски комисар по заетостта и социалните права, едва ли ще остане в Брюксел за следващ мандат. Въпреки че в края на тази година навършва 70 години, Шмит даде да се разбере, че не изключва възможността за втори мандат в свое неотдавнашно интервю за местната медия RTL. Тогава той заяви, че „никога през живота си не е имал истински план“.

Християндемократите от своя страна също имат способни кандидати, а за самия Бетел също се говори сред дипломатите и служителите на ЕС, че ако загуби властта, ще стане следващият люксембургски еврокомисар или ще се ориентира към друг висш европейски пост.  Въпреки сложния пъзел, за разлика от съседите си от Бенелюкс, Люксембург няма традиция на дълги коалиционни преговори. По времето, когато европейските държавни и правителствени ръководители се срещнат в Брюксел в средата на декември, вече трябва да е станало ясно дали Бетел все още ще бъде на масата на Европейския съвет или не.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments