Последен ден от COP26: Страх от провал на срещата на върха за климата

0
11
Климатични промени
Климатични промени. Снимка: Pixabay

Срещата на върха COP26 за климата в Глазгоу навлиза в последния си ден на фона на нарастващите опасения, че целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий едва ли ще бъде постигната, предава BBC.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направо каза пред агенция Асошиейтед прес, че целта е поддържане на живота. Той обясни, че срещата на върха вероятно няма да постигне целта правителствата да поемат ангажиментите, необходими за намаляване на емисиите на CO2 в достатъчни граници.

По-рано президентът на COP26 Алок Шарма предупреди, че времето за сключване на сделка преди края на срещата на върха изтича. Учените казват, че ограничаването на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса ще помогне на човечеството да избегне най-лошите въздействия на климата. Това се сравнява с прединдустриалните температури. В Париж през 2015 г. световните лидери обещаха да се опитат да предпазят света от затопляне с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий чрез рязко намаляване на емисиите на парникови газове. Последните прогнози са за покачване с 2,7 градуса…

Гутериш предупреди още, че обещанията за намаляване на емисиите са безсмислени, докато правителствата продължават да инвестират в изкопаеми горива. Той беше категоричен:

„Обещанията са кухи, когато индустрията на изкопаемите горива все още получава трилиони субсидии.

Гутериш нарече изявленията, направени досега в Глазгоу, „далеч от достатъчното, добавяйки:

„Ние знаем какво трябва да се направи.

Той обаче каза, че надеждата остава „до последния момент“. Междувременно Шарма призова преговарящите да намерят решения на трудни въпроси преди официалното закриване на срещата на върха, насрочено за 18:00 часа местно време. Той заяви:

„Докато прозорецът за поддържане на 1,5 градуса в обсега се затваря, все още е възможно да се стигне до там.

Шарма каза също, че са необходими повече действия по член 6, който се отнася до въглеродните пазари и как страните балансират използването на изкопаеми горива.

Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и ръководител на група висши политически лидери по климата, обвини някои от големите световни генератори на емисии на въглерод, че саботират всякакви опити за осигуряване на по-амбициозен план за действие на COP26. Тя каза пред Асошиейтед прес, че Русия и Саудитска Арабия „дават силен отпор“, за да блокират всяко споменаване в окончателното споразумение от Глазгоу за работа за постепенно премахване на въглищата или за намаляване на държавните субсидии за изкопаеми горива.

COP26 е най-голямата конференция по изменението на климата след знаковите преговори в Париж. Около 200 страни са поканени да споделят  плановете си да намалят емисиите на парникови газове – които причиняват глобално затопляне – до 2030 г. В четвъртък малка група държави обявиха съюз за постепенно прекратяване на производството на нефт и газ. Воден от Дания и Коста Рика, Beyond Oil and Gas Alliance включва също Франция, Уелс и Ирландия, но не и Обединеното кралство. Активисти и политици предпазливо приветстваха изненадващата декларация в четвъртък от САЩ и Китай да се опитат да запазят затоплянето ограничено до 1,5 градуса – но активисти казаха, че и двете страни трябва да предприемат конкретни действия.

Междувременно представители на Гана, Етиопия, Бангладеш и Тувалу проведоха пресконференция, в която твърдяха, че САЩ блокират напредъка на COP26. Те казват, че САЩ отхвърлят опасенията на най-бедните и най-уязвимите нации относно финансирането на климата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments