Поскъпнаха цените на млякото и сиренето

0
213
Млечни продукти
Млечни продукти. Снимка: Министерство на земеделието и храните

С около 10-15% са се увеличили цените на млякото и млечните продукти. Най-вече са се вдигнали цените на сиренето, маслото и кашкавала през последната година, заяви Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. Според данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в Европейския съюз.

Според Михайлов цените на крайните продукти се е вдигнала заради нарасналите разходи на производителите. Той е категоричен, че нещата в последните няколко месеца рязко са ескалирали след покачването на енергийните носители. По думите му през това време се е повишила цената и на всички материали, свързани с производството – опаковки, суровини и сурово мляко. Според него производителите са притиснати от големите търговски вериги. Михайлов коментира пред „БНР“:

Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва. Те са окупирали пазара, не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях.

Михайлов подчерта, че без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments