Поредна авария във Велико Търново: Остави без парно голяма част от града

0
33
Парно отопление, радиатор
Отопление. Снимка: Pixabay

Поредната голяма авария по мрежата на „Топлофикация ВТ“ остави без отопление 1047 битови и 9 бюджетни абонати във Велико Търново, което е над 1/3 от ползващите централно парно отопление в града, предадоха от „БНР“. От засегнати училища предупредиха, че температурите в класните стаи вече са критично ниски, въпреки че са преминали на алтернативно отопление с климатици и електрически печки.

Основната причина за течовете е остарялата и амортизирана инсталация, която е на над 50 години, съобщиха от „Топлофикация ВТ“. Дружеството инвестира в подобряване на топлопреносната инфраструктура, но подмяната на съоръженията се извършва поетапно, се посочва в съобщение на дружеството.

В началото на октомври тази година изпълнителният директор на „Топлофикация ВТ“ Александър Димитров заяви на среща с областния управител на Велико Търново, че планираните инвестиции са 2 млн. лева, от които 500 000 лева са за намаление на авариите.

Според ръководството на топлоцентралата няма завишение на авариите през този отоплителен сезон. Справка в сайта на дружеството показва, че това е деветата голяма авария по мрежата за този отоплителен сезон при пет за същия период на миналата година. За целия миналогодишен отоплителен сезон авариите по топлопреносната мрежа във Велико Търново са били 30. Няма данни дали от КЕВР са направили проверка на дружеството, за каквато обявиха, заради големия брой аварии за миналия сезон.

Засегнатите абонати ще получат компенсации за причиненото неудобство, посочват от ТЕЦ-а във Велико Търново.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments