Популярна група във Facebook спечели награда от конкурс на фондация „Биоразнообразие“

0
175
Facebook група
Facebook група. Снимка: Скрийншот от Facebook

Популярната група в социалната мрежа Facebook „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!“ спечели награда от конкурс на българска фондация „Биоразнообразие“. Това съобщи пред Искра.бг един от нейните администратори Борислав Борисов. Групата е взела първото място в категория „Активист за природата“. Тя се е съревновавала за наградата заедно с още 22-ма номинирани. Сред тях е имало както неправителствени организации, така и отделни личности, които със своята дейност за допринесли за опазването на природата в България, обясни Борисов.

Гласуването се е провело в групата на фондация „Биоразнообразие“ във Facebook. За разлика от останалите четири категории, където гласовете си са дали по около 400-500 души за участниците, в „Активист за природата“ вотът е бил далеч по-динамичен.

Самата група „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!“ се е включила в надпреварата няколко дни по-късно от останалите. Те не знаят от кого са били номинирани. Вотът се е провел от 27 юли до 10 август и битката е била много оспорвана. Групата е успяла да спечели с около 100 гласа преднина пред втория като е събрала 2624 гласа.

„Беше много напрегнато, защото до последно вървяхме с под 100 гласа разлика със сдружение „Млад планинар“ от Петрич. Те организират походи с деца в планината. Информират ги и ги учат, че трябва да се опазва природата“, разказа Борисов.

Награждаването ще се проведе утре от 18:30 часа на Атанасовското езеро.

Групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!“ е създадена преди няколко години. Едно от основните неща, които са успели да направят през изминалата година, че на база на открити от тях манипулирани данни в проекта за Общ усройствен план /ОУП/ на Община Царево е бил прекратен договорът с фирмата-изпълнител на проекта.

„Имаше несъотвествия в площта на плажовете в района на общината. Проектантите си бяха позволили да напишат, че има несъществуващ плаж в района на Силистар. Като мащаб това е най-значимото“, подчерта Борисов.

Освен това са установили, че хотел, който е с разгърната площ от 9000 квадратни метра и се намира точно на плаж Бутамята, е с драстични разминавания между това, което е разглеждано в РИОСВ-Бургас. На времето инвеститорите били посочили, че ще се строят три вилни сгради, които дори няма да бъдат вързани към канализацията, а отпадъчните води ще се изхвърлят в септична яма.

„Впоследствие там изникна огромен хотел с РЗП от 9 декара. И след това наше разследване спряха строежа и в момента е запечатан и се водят съдебни дела. Информацията лично след мое разследване беше оповестена от журналистката Пламена Игнатова. След този материал се самосезира прокуратурата и впоследствие ние бяхме удостоени с второ място в конкурса за журналистика „Валя Крушкина“, разказа още Борисов.

Самият той през 2021-а е бил избран за Активист на годината от Българския хелзински комитет /БХК/.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments