Поне 100 души са се възползвали от схемата с полицейски началник в Разград

0
278
Корупция
Корупция. Снимка: Wikimedia Commons

От разградската прокуратура разкриха подробности за арестувания началник на група „Миграция“ в ОДМВР-Разград. Според държавното обвинение има данни, че поне година той е участвал в корупционната схема. Получавал е финансови облаги – малки суми, но редовно, уточни разградският окръжен прокурор Тихомир Тодоров, предава „БНТ“.

Арестувани са седем души през изминалия ден, като сред тях има застрахователи, преводачи, а епизодично се появявали и адвокати. Братът на един от застрахователите се издирва. Предполага се, че жена с двойно гражданство е посредничила и е набирала турски граждани, които да се сдобият с визи, категория D. Най-вероятно тя е служител на българското консулство в Истанбул.

Схемата е следната – турци, които не са имали право да се сдобият с българско гражданство или виза, категория D, са се свързвали с жената-посредник. Тя е намирала реални адреси на територията на област Шумен и Разград, правила е предварителни разговори, след което ги е посочвала на началника на група „Миграция“ към ОДМВР-Разград, а към него е възниквало задължението да провери – нещо, което не е правил повече от 1 година.

От схемата са се възползвали най-малко 100 чужди граждани, като задържаният полицейски началник е получавал средно 200-300 евро на човек, но е имало случаи, в които е взимал и 2000-3000 лева.

„При претърсване са намерени около 60 незаконни боеприпаси, както и димна граната. Поне трима души ще бъдат изправени пред Окръжния съд за вземане на мярка „задържане под стража“, заяви още Тодоров.

Обвинените може да получат затвор от 3 до 15 години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments