Помощта от САЩ ще подпомогне Украйна, но остават съмнения относно доставките за 2025 г.

0
87
Военни ракети.
Военни ракети. Снимка: Пиксабей

Администрацията на Байдън иска да започне да пренася оръжия и оборудване в Украйна в рамките на няколко дни след очакваното приемане тази седмица на законодателство, което включва военна помощ в размер на 60 млрд. долара за Киев – дълго отлаган спасителен пояс за изпадналата в беда страна, предава „Агенция Ройтерс“.

Помощта ще пристигне много по-късно, отколкото Украйна, която изпитва недостиг на боеприпаси и се затруднява от подновената руска атака, се надяваше, а анализаторите предупреждават, че няма гаранция, че ще бъдат предоставени още средства. На фона на това официални лица и експерти обаче са съгласни, че артилерийските снаряди, ракетите с прецизно насочване и противовъздушната отбрана ще променят военните перспективи пред Украйна. Ето какво заяви в четвъртък на форума на Центъра Буш за лидерство в Далас директорът на ЦРУ Уилям Бърнс:

С помощта на военната помощ, както в практически, така и в психологически план, украинците са напълно способни да се справят до 2024 г. и да пречупят арогантното мнение на Путин, че времето е на негова страна.“

Боеприпаси, прехващачи за системите за противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег на действие могат да започнат да се транспортират „до дни“, след като законопроектите станат закон, уточни американски служител. Той беше категоричен:

„Няма да има никакви забавяния или пречки от страна на САЩ.“

Повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия Украйна загуби територии в източната част на страната, а Русия засили бомбардировките си на градове и селища зад фронтовата линия на фона на забавянето на западната военна помощ.

Помощта за Украйна беше спряна в продължение на месеци заради възраженията на твърдо десните републикански законодатели в Камарата на представителите на САЩ.

В събота Камарата на представителите прие законодателен пакет на стойност 95 млрд. долара, предвиждащ помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван. Сега пакетът отива в Сената, където се очаква да бъде приет тази седмица, което ще даде възможност на президента Джо Байдън да го подпише.

През уикенда Володимир Зеленски приветства напредването на пакета за помощ в Камарата на представителите и многократно призова законодателите бързо да приемат законопроекта в Сената, за да може прехвърлянето на оръжията да стане бързо. Администрацията на Байдън финализира следващия си пакет за подпомагане на Украйна, за да може да обяви новия транш от помощта скоро след влизането в сила на законопроекта, за да се посрещнат спешните нужди на Украйна на бойното поле, заяви служител на Белия дом.

Скъпоструващо забавяне

Забавянето на одобряването на новите доставки струва скъпо на Киев. Ето какво смята Катерина Степаненко, анализатор на Русия в Института за изследване на войната:

„Помощта идва твърде късно, тъй като недостигът на материални средства доведе до това, че Украйна загуби инициативата през октомври 2023 г.“

От октомври насам Украйна е загубила 583 кв. км територия в полза на руските сили, главно поради липсата на артилерия, каза Степаненко, която добави, че Русия е имала време да се подготви за настъпателни операции, очаквани в края на пролетта или началото на лятото. Но украинските военни би трябвало да могат да използват боеприпасите – особено ракетите АТАСМС, прехващачите за противовъздушна отбрана и артилерийските снаряди – „почти веднага“, заяви вицеадмирал в оставка Робърт Мърет от Института за политика и право в областта на сигурността към Сиракузкия университет. Зеленски е поискал ATACMS – управляеми ракети с голям обсег, които позволяват на Украйна да поразява цели като руски командни пунктове и оръжейни складове в Крим.

Председателят на сенатската комисия по разузнаването Марк Уорнър заяви в неделя в предаването „Face the Nation“ по CBS, че военното оборудване, което включва АТАСМС с по-дълъг обсег, трябва да бъде „транзитирано до края на седмицата“, при условие че и Сенатът приеме законодателството. Украйна трябва да получи и повече ракети за системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, която е доказала своята ефективност срещу ракетни атаки и атаки с дронове.

Рики Елисън, основател на Алианса за защита от противоракетна отбрана, заяви, че американските оръжейни производители са увеличили производството на ракети за системите за защита „Пейтриът“, за да отговорят на търсенето, и би трябвало да са готови бързо да доставят ракети.

Политическа несигурност

След 2024 г. обаче Украйна е изправена пред несигурност. Това включва евентуалното преизбиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който изрази скептицизъм по отношение на големите суми за помощ за Украйна и постави под въпрос колко бързо американската и европейската отбранителна индустрия могат да увеличат производството на оръжия. Тръмп спечели номинацията на републиканците през март и ще се изправи срещу демократа Байдън на президентските избори на 5 ноември. Бившият президент и твърдолинейните републиканци в Конгреса се противопоставят на по-нататъшна помощ за Украйна, с изключение на евентуален заем. Бергман коментира:

„Украйна трябва да използва 2024 г., за да възстанови силите си за дългата война. Целта на Европа трябва да бъде да се постави в позиция, която потенциално да запълни бъдещата празнина, оставена от САЩ, в случай че те не приемат друго допълнително споразумение.“

Ако бъде подписан, американският пакет може да има силен сигнален ефект не само по отношение на украинския морал, но и за други съюзници на САЩ, които да предоставят помощ, казва Джефри Прайс, международен юрист и старши научен сътрудник в Института за външна политика към Училището за напреднали международни изследвания „Джон Хопкинс“. Прайс подчерта:

„Ако Америка е първа, другите държави ще се чувстват много по-спокойни да добавят средства към тези доставки.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments