Помнете това обещание: „Нито ден без кардиохирургия в Бургас!“

0
86
Кирил Ананиев. Снимка: Министерски съвет
Кирил Ананиев. Снимка: Министерски съвет

„Няма да се допусне и ден вакуум за оказване на кардиохирургична помощ на бургазлии.“ Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева, които поставиха темата за риска от евентуалното затваряне на специализираната болница в Бургас. Те припомниха, че преди десет години на хората от региона се налагаше да пътуват до други населени места за да получат животоспасяваща медицинска помощ.

Ананиев уточни, че постигането на висока наемна цена за помещенията, които ползва към настоящия момент Специализираната болница по кардиохирургия и инвазивна кардиология е в резултат на проведен търг и наддаване от участниците в него, един от които е и тази болница.

Предвид изключителната значимост на тази дейност за населението на област Бургас, Министерството на здравеопазването взе решение да подкрепи УМБАЛ за създаване на организация и предприемане на действия с оглед дейностите по инвазивна кардиология и кардиохирургия да се реализират от държавното лечебно заведение.

В непродължителен срок ръководството на лечебното заведение следва да предприеме съответните законови действия, с цел да се осигури достъпа на населението до този вид медицинска помощ”, каза министърът на здравеопазването и добави:

„Надявам се, по този начин да бъде намерено дългосрочно устойчиво решение за оказване на квалифицирана медицинска помощ на пациенти със сърдечносъдови заболявания от област Бургас от УМБАЛ-Бургас АД. Няма да допуснем и един ден населението да остане без тази помощ.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments