Помирението между Саудитска Арабия и Иран може да има последици в целия регион

0
76
Близкият изток
Снимка: Pixabay

Саудитска Арабия и Иран си дадоха само два месеца, за да си докажат, че са сериозни по отношение на изненадващото споразумение, договорено в края на миналата седмица, за нормализиране на дипломатическите им отношения, пише „CNN“.

Преди да бъде възстановена дейността на посланиците, двете страни вероятно ще обсъдят подробно начините за прекратяване на почти седемгодишната враждебност помежду имтрудна задача, като се има предвид колко мащабни могат да бъдат последиците.

Примирието се случва точно в момент, когато Иран се оказва все по-изолиран на световната сцена, а Саудитска Арабия променя насоката на външната си политика в полза на дипломацията вместо на конфронтацията. С акцент върху икономическото развитие Саудитска Арабия и съседните ѝ Обединени арабски емирства през последните години се стремят да заздравят отношенията си с повечето от регионалните си съперници. Рияд постепенно се оттегли от своята агресивна външна политика, която възприе, когато престолонаследникът принц Мохамед Бин Салман влезе в управлението след като баща му крал Салман зае трона през 2015 г. В резултат на това страната се помири с Турция, възстанови отношенията си със Сирия и подкрепи прекратяването на огъня в Йемен. Най-трудната, а може би и най-важната задача обаче остана за накрая. Миналата седмица Саудитска Арабия изненада света, като обяви споразумение за нормализиране на отношенията с Иран след години на напрегнати преговори, които така и не довеждаха до желания резултат.

От години насам Студената война между Иран и Саудитска Арабия оказваше силно влияние върху почти всеки конфликт в региона. Ето защо прекратяването ѝ може да има също толкова мащабни последици. Ето какви могат да бъдат те:

Йемен

Йемен е една от най-засегнатите страни от спора между Рияд и Техеран. Двете държави подкрепиха противоположни фракции в гражданската война в Йемен през 2014 г., а през 2015 г. оглавената от Саудитска Арабия коалиция се намеси активно в борбата с подкрепяните от Иран бунтовници хути, които бяха превзели страната.

Войната в Йемен вероятно е била приоритет в дневния ред и на двете държави, твърди Фирас Максад, старши сътрудник в Близкоизточния институт във Вашингтон и професор в университета „Джордж Вашингтон“. В страната цари относително спокойствие след подписаното през април с посредничеството на ООН примирие. Срокът на това примирие изтече през октомври, но изглежда, че все пак силата му се запазва, предвид факта, че Саудитска Арабия участва в преки преговори с хутите.

В изявление, отправено в събота, представители на иранската мисия към ООН заявиха, че примирието ще ускори прекратяването на огъня, ще помогне в усилията за започване на национален диалог и за формиране на всеобхватно национално правителство в Йемен. Информацията беше потвърдена и от иранската държавна информационна агенция IRNA.

Хюсеин Ибиш, старши научен сътрудник в Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон, заяви пред „CNN“, че Иран може да използва влиянието си върху хутите, за да настоява за разрешаване на войната.

Ливан

Ливан е засегнат от опустошителна финансова криза. Някогашният му най-близък арабски съюзник и благодетел Саудитска Арабия до голяма степен се отдръпна от него след дългогодишен спор, предизвикан от влиянието на подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ в страната. Отношенията между двете нации достигнаха най-ниското си ниво през 2021 г., когато Саудитска Арабия и някои от нейните съюзници от Персийския залив отзоваха посланиците си от Бейрут след като тогавашният ливански министър на информацията разкритикува войната на оглавената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен. По-късно пратениците се завърнаха, но саудитско-ливанските отношения все още са обтегнати.

Както „Хизбула“, така и служебният министър-председател на Ливан Наджиб Микати приветстваха саудитско-иранското споразумение, като Микати го определи като „възможност да се повдигне духът на региона и да се погледне към бъдещето“.

Според анализатори обаче това не означава, че отношенията на Ливан с Рияд също ще се подобрят автоматично.

Израел

Примирието несъмнено ще се отрази и на вътрешнополитическия дебат в Израел. Часове преди обявяването на споразумението израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беше в Италия, където възхваляваше една от основните си цели, а именно нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия.

За Израел мирът със Саудитска Арабия се разглежда като изключителен напредък в областта на дипломацията. Въпреки че задкулисните им отношения продължават от години, пълноценният мир би бил голямо постижение и един от ключовите елементи при формирането на регионален съюз, който да се противопостави на Иран.

Ирак

Ирак, който беше домакин на няколко кръга от преговорите между Иран и Саудитска Арабия, бързо приветства помирението. Анализатори твърдят, че е в интерес на Багдад помирението да се осъществи трайно, тъй като страната се е превърнала в арена на иранско-саудитско съперничество след падането на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г.

„Иран използва Ирак, за да оказва натиск върху Саудитска Арабия във всички области, включително политически, икономически и по-специално в областта на сигурността,“, твърди Ихсан Аш-Шамари, професор по политически науки в Багдадския университет и ръководител на Иракския център за политическа мисъл. Според него до момента Ирак не е успял да подобри връзките си със Саудитска Арабия и да направи потенциално големи инвестиции в страната поради силното влияние на Иран.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments