Полското правителство разпалва омраза срещу режисьорка заради филм за мигранти

0
26
Агнешка Холанд
Снимка: Фейсбук

Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ започна яростна кампания срещу известната режисьорка Агнешка Холанд за това, че е заснела разтърсващ филм, в който се разказва за начина, по който Полша третира мигрантите, опитващи се да пресекат границата ѝ с Беларус, съобщи “Politico”. От кадрите става ясно, че мигрантите биват малтретирани.

В трескавата предизборна атмосфера Холанд е подложена на особено остра атака от страна на лидера на управляващата партия (и фактически лидер на Полша) Ярослав Качински, президента, министър-председателя, министъра на правосъдието и други високопоставени служители. Поради тази причина самата тя призна, че плаща на охранителна фирма, за да я защитава. В една от най-язвителните си нападки президентът Анджей Дуда определи филма ѝ като „антиполски“. След това той цитира протестиращия профсъюз на граничарите, който използва лозунга на съпротивата от Втората световна война, насочен срещу поляците, които гледат нацистки пропагандни филми, като заяви следното: „В кината седят само прасета“.

В отговор на скандала, Холанд коментира, изтъквайки нуждата си от защита: „Не се страхувам, но не съм и глупава. Те подклаждат омраза и винаги може да се намери някой неуравновесен, който да ме преследва. И те го знаят добре – ако запалиш къща със сламен покрив, тя ще изгори“.

Подобни страхове от насилие не са пресилени, особено когато се подклаждат от влиятелната правителствена линия. Миналата седмица беше нападнат и депутат от опозицията, което събуди спомените за убийството на либералния кмет на балтийския град Гданск през 2019 г. Все пак конфронтацията с Холанд има и политически смисъл за националистическата, консервативна партия „Право и справедливост“. Управляващите биха могли ловко да се възползват от ситуацията точно преди парламентарните избори на 15 октомври, на които ще се опитат да спечелят безпрецедентен трети мандат, отчасти като обещаят да предпазят полските граждани от външни заплахи, включително мигранти.

Филмът на Холанд, озаглавен „Зелената граница“, подкопава убедително патриотичната гледна точка на правителството, че Полша винаги постъпва правилно. Черно-белият игрален филм проследява съдбите на хора от Сирия и Афганистан, които се опитват да влязат в Полша през гъстите гори по границата с Беларус, правозащитниците, които се опитват да им помогнат, и полските полицаи, изправени пред моралната дилема как да се справят с мигрантската криза. Филмът е базиран на все още продължаващите усилия на беларуския диктатор Александър Лукашенко да дестабилизира Полша, като позволява на голям поток чуждестранни граждани да летят свободно до Минск с обещанието, че ще могат да влязат в ЕС. Това негово обещание обаче е лъжа. В смъртоносна игра на котка и мишка хората биват отвеждани до границата от беларуските сили, но след това са изтласквани обратно от полските гранични власти, които отказват да приемат молбите им за получаване на убежище, което само по себе си е нарушение на международните разпоредби. След това те често остават блокирани в мразовити гори и блата. Според правозащитни организации 43 души са загинали, откакто Лукашенко разпали мигрантската криза през 2021 г.

Филмът на Агнешка Холанд спечели Специалната награда на журито на филмовия фестивал във Венеция по-рано този месец и получи преобладаващо положителни отзиви от страна на критиката, но очевидно не и от полското правителство, повечето от чиито членове го разкритикуваха остро, без дори да са го гледали. Ярослав Качинскики определи филма като „срамен, отблъскващ, отвратителен“ и заяви, че 74-годишната режисьорка учи хората да мразят собствената си страна. Министър-председателят Матеуш Моравецки също се изказа негативно, като нарече филма „сборник от безсрамни лъжи“.

Министърът на правосъдието Збигнев Зиобро сравни Холанд с влиятелната фигура в нацистката пропаганда, Йозеф Гьобелс.

„Съветският съюз и нацистите използваха пропагандни филми, за да унищожат имиджа на Полша и поляците,“, коментира Зиобро и нападна открито Холанд, за това, че нейният баща е бил комунист. В отговор на това тя заплаши да го съди, но политикът настоя, че няма да се извини.

Засега все още не е ясно дали напрежението около филма ще окаже реално влияние върху изборите. Ново проучване на организацията IBRIS обаче показва, че почти половината от полските граждани смятат, че скандалът няма да повлияе на резултата, като 16,2 % твърдят, че той ще помогне на опозицията, а 10,7 % – че ще помогне на досегашната управляваща партия. Самата Холанд даде ясно да се разбере, че не се интересува толкова от политическа гледна точка, колкото от това да покаже моралната криза, породена от проблемите, свързани с миграцията.

„Тук, в Полша и в Европа, се намираме в повратен момент, изправени пред предизвикателство, което никой не приема сериозно,“, заяви Холанд и допълни, че броят на хората, които се опитват да влязат в Европа, единствено се очаква да нараства заради климатичната катастрофа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments