Полската църква съобщи за неотдавнашни злоупотреби на духовенството с 368 деца

0
24
Библията
Снимка: Пиксабей

В последния си доклад за сексуалното насилие над непълнолетни, Полската католическа църква призна, че 292 духовници твърдят, че са малтретирали 368 момчета и момичета в периода от 2018 г. до 2020 г., информира “Асошиейтед прес”. Докладът, публикуван в понеделник, идва във време, когато Ватикана разследва сигнали за злоупотреби и липса на реакция от страна на църковните лидери в Полша, преобладаващо католическа нация, където духовенството се ползва с особена почит.

Наскоро Ватикана наказа няколко полски епископи и архиепископи за небрежност и им забрани да воят църковни и мирянски церемонии. Светият престол разследва също доклади за небрежност на пенсионирания краковски архиепископ кардинал Станислав Дживиш, който преди това е служил като личен секретар на покойния папа Свети Йоан Павел Втори.

На онлайн конференция главата на полската католическа църква, архиепископ Войчех Полак, повтори по-ранните си извинения към жертвите и поиска тяхната прошка.

Монсеньор Адам Зак, отговарящ за проследяването и предотвратяването на случаи на злоупотреба с непълнолетни от духовенството, подчерта необходимостта от по-голяма осведоменост и превенция, тъй като броят на пострадалите според последните доклади остава голям.

В първия доклад на църквата за 1990-2018 г. са изброени случаи на 382 духовници, за които се твърди, че са изнасилили 625 непълнолетни. Имената на 42 от духовниците се появяват отново в последния доклад, съставен от църковната статистическа служба по данни от всички епархии.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments