Полша увеличава разходите си за отбрана заради войната в Украйна

0
20
Матеуш Моравецки
Снимка: Фейсбук

Полша обяви, че възнамерява да увеличи рязко разходите си за отбрана, като уточни, че промяната е необходима заради войната в Украйна. Това е последната от поредица европейски държави, която споделя, че увеличава военните си разходи в резултат на конфликта, предава „BBC“.

Полша разполага с военен бюджет, възлизащ на малко под 2,5% от БВП, но министър-председателят заяви, че иска да увеличи този показател до 4% през тази година. Миналата седмица Матеуш Моравецки призова Германия да разреши на страната му да изнася бойни танкове „Леопард 2“ за Украйна.

„Войната в Украйна ни кара да се въоръжаваме още по-бързо. Ето защо през тази година ще положим безпрецедентни усилия. Ще отпуснем до 4% от нашия БВП за полската армия.“, коментира Моравецки, като допълни, че повишаването на разходите за отбрана до такова ниво означава също, че това вероятно ще бъде най-високият процент в това отношение сред всички страни от НАТО.

Полша, която граничи с руския ексклав Калининград, наскоро обяви, че ще закупи 116 танка „Abrams“ от САЩ, като първите доставки ще започнат тази пролет. Инвазията на Русия в Украйна принуди много западни страни да преразгледат военните си разходи, като в много случаи те ги увеличиха значително. Членовете на западния военен алианс НАТО се договориха от 2024 г. нататък да изразходват за отбрана най-малко 2% от БВП, който е мярка за икономическото производство на дадена страна.

Неотдавна Франция очерта плановете си за значително увеличаване на капацитета на въоръжените си сили, за да може да отговори адекватно на съвременните заплахи, включително руската война в Украйна, като подчерта, че следващият седемгодишен бюджет ще се увеличи от 295 млрд. евро на 413 млрд. евро за периода 2024-30 г.

Швеция и Финландия обявиха осезаемо увеличение на военните си бюджети в рамките на стремежа си да се присъединят към НАТО. Дни след инвазията през февруари 2022 г. Германия също обеща да отпусне допълнителни 100 млрд. евро от бюджета за въоръжените сили. През юни Обединеното кралство даде дума под ръководството на бившия министър-председател Борис Джонсън да увеличи разходите в тази област до 2,5% от БВП.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments