Полша и Брюксел си стискат ръцете

0
48
Европейски парламент, Брюксел. Снимка. wikimedia commons
Снимка. wikimedia commons

Днес Варшава и Европейската комисия ще представят нов „план за действие“, който цели да възстанови върховенството на закона в Полша и да сложи край на санкциите на ЕС срещу нея, тъй като тя се стреми да си върне лидерската позиция на сцената на ЕС, пише „Politico“.

Новият министър на правосъдието на Полша Адам Боднар ще представи плана за действие тази сутрин в Брюксел заедно с европейския комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова и комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс. Пред „Brussels Playbook“ Боднар заяви:

Дълбоко съм решен да възстановя конституционния ред в Полша и да разреша кризата с върховенството на закона. Полша отново ще бъде един от водещите членове на ЕС.“

През 2017 г. Европейската комисия стартира т.нар. процедура за санкции по член 7, при която дадена страна може да загуби правото си на глас в Европейския съвет, срещу Полша по време на предишното правителство на „Право и справедливост“. До този ход се стигна, след като правителството въведе реформи, за които върховният съд на ЕС установи, че нарушават стандартите за върховенство на закона. Когато министър-председателят Доналд Туск пое властта през декември, той обеща да възстанови върховенството на закона и да подобри отношенията на Полша с ЕС – усилия, които изглежда ще дадат резултат.

Водещата роля на Полша в мобилизирането на подкрепа за Украйна, която се опитва да отблъсне руската инвазия, доведе до изместване на центъра на тежестта на ЕС, като в Брюксел се появиха спекулации, че страната може да бъде възнаградена с висок пост в Комисията след изборите за Европейски парламент през юни.

„В продължение на шест години се опитвахме да намерим начин да отговорим на сериозните опасения относно върховенството на закона в Полша“, заяви пред Playbook комисарят по европейските ценности Йоурова. Комисарят подчерта:

„Само няколко дни след встъпването в длъжност на новото правителство Боднар и Йоурова се срещнаха, за да потърсят решение на спора. Много приветствам … решителността на новото полско правителство.“

„Радвам се, че този план за действие вижда бял свят. Комисията ще подкрепи Полша в изпълнението на плана за действие“, изтъкна Йоурова.

Комисарят на ЕС по правосъдието Рейндерс също отбеляза, че откакто правителството на Туск е встъпило в длъжност, „то е показало ясен ангажимент да възстанови върховенството на закона в страната“.

Полският министър Боднар уточни, че ще отнеме време процедурите по санкциите на ЕС да бъдат приключени.

„Унищожаването на върховенството на закона в Полша, което доведе до правна несигурност, хаос и политизиране на съдебната система, продължи осем години“, каза Боднар пред Brussels Playbook и добави:

„Поправянето на това не е нещо, което може да се направи за един ден… Но ние не губим и няма да губим време.“

Служителят потвърди, че надеждата е Брюксел да приключи процедурата по член 7 срещу Полша по време на настоящото белгийско председателство на Съвета – тоест преди юли.

След като досието срещу Полша бъде официално закрито, ще остане само една държава с отворена процедура срещу нея: Унгария, ръководена от министър-председателя Виктор Орбан.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments