Полицията в Непал използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протеста срещу американския „подарък“

0
11
Полиция, протест.
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Полицията в Катманду изстреля сълзотворен газ и използва водни оръдия, за да разпръсне протестиращите срещу финансирана от САЩ инфраструктурна програма, която вчера беше представена в парламента за ратифициране, казаха свидетели и служители в столицата на Непал пред „CNN“. Те съобщиха:

Някои протестиращи бяха ранени при сблъсъците.

Millennium Challenge Corporation /MCC/, правителствена агенция за помощ на САЩ, се съгласи през 2017 г. да предостави 500 милиона долара безвъзмездни средства за финансиране на 300 километра (187 мили) електропреносна линия и проект за подобряване на пътищата в Непал. Правителствени служители коментираха, че безвъзмездната помощ няма да трябва да бъде изплащана и към нея няма прикрепени условия, но опонентите твърдят, че споразумението ще подкопае законите и суверенитета на Непал, тъй като законодателите няма да могат да предоставят достатъчен надзор върху борда, който ръководи инфраструктурния проект.

Въпреки шумните протести министърът на комуникационните и информационните технологии Гианендра Бахадур Карки представи споразумението в парламента и каза, че проектите ще бъдат от полза за 24 милиона от 30-милионното население на Непал.

Безвъзмездната помощ ще бъде важен инструмент за социално-икономическото развитие на страната, каза Карки в парламента. Големите политически партии, включително членовете на управляващата коалиция, са разделени по въпроса дали да приемат или отхвърлят парите за безвъзмездна помощ от САЩ.

Посолството на САЩ в Непал описа гранта от 500 милиона долара за MCC като „подарък от американския народ и партньорство между нашите нации, което ще донесе работни места и инфраструктура в Непал и ще подобри живота на непалците“. В изявление на посолството, публикувано късно в събота, се казва:

„Този ​​проект е поискан от непалското правителство и непалския народ и е предназначен за прозрачно намаляване на бедността и растеж на икономиката на Непал.

И се добавя:

„Дали непалските лидери ще ратифицират MCC, е решение, което Непал трябва да вземе, като суверенна демократична нация, и е единствено решение на Непал.

Непал разчита в голяма степен на чуждестранна помощ и дарители да координират политиката за помощ за развитие чрез Непалския форум за развитие, чиито членове включват страни донори и международни финансови организации.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments