Полицията в Бургас ще глобява родители на деца, които пушат и пият в училище

12
9375
Ученици
Ученици. Снимка: Искра.бг

Полицията в Бургас ще глобява родители на непълнолетни ученици, които пушат цигари, пият алкохол или употребяват други забранени вещества на територията на училищата. 

Това стана ясно по време на работна среща, проведена днес в Община Бургас. Нейна тема бе безопасността на децата в училище, а в нея взеха участие кметът Димитър Николов, зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, директорът на ОДМВР-Бургас Емил Павлов, директори на училища, представители на училищните настоятелства и родители.

Работна среща
Работна среща. Снимка: Искра.бг

Като точка първа в дневния ред бе заложена темата с опазване на здравето и живота на учениците, посредствено ефективни мерки и решения и засилване на обществения ред спрямо лицата до 18 години и налагане на санкции във връзка с във връзка с тютюнопушенето.

Димитър Николов и Йорданка Ананиева
Димитър Николов и Йорданка Ананиева. Снимка: Искра.бг

Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов заяви, че предстоят засилени проверки в дворовете и районите около училищата, където традиционно има струпване на голям брой ученици в големите междучасия и в началото и края на учебния ден.

Старши комисар Емил Павлов
Старши комисар Емил Павлов. Снимка: Искра.бг

„Ще се следи за ученици, които пият алкохол, пушат цигари, употребяват балони с райски газ или други забранени вещества. При установяване на нарушители полицията ще се свързва с техните родители, като първоначално на тях ще бъдат изготвяни предупредителни протоколи, за да разберат, че нашите намерения са сериозни, а не кампанийни. Впоследствие при повторни нарушения ще бъдат налагани санкции, които никак не са малки – в размер между 300 и 500 лева“.

По думите на старши комисар Емил Павлов родителите носят отговорност за своите деца, тъй като те са основните фактори и авторитети в живота им. Той допълни, че очаква действията на полицията да предизвикат известно негодувание, но според него това в момента е единственият начин, чрез който може да се противодейства на това явление.

Проверки ще се правят и в търговските обекти за това дали продават алкохол и тютюневи изделия на лица под 18 години. Според Емил Павлов досега тези проверки са се извършвали твърде формално и на практика не се е стигало до санкции, въпреки че за всички е ясно, че тези магазини нарушават правилата.

Той се ангажира да представи конкретни резултати от тези проверки на следващата работна среща, която ще се проведе в Бургас. 

Абониране
Известие от
guest
12 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Перегрин Тук
Перегрин Тук
2 месеци по-рано

Да видим след един месец какъв отчет ще дадат и дали ще има ефект

d ivanova
d ivanova
2 месеци по-рано

Майките масово разрешават на дъщерите си да пушат още от 15-годишна възраст, даже го правят заедно и ги поощряват. Ако не им пука за здравето на децата им, дано поне им пука за парите им!

леличка
леличка
2 месеци по-рано

Време е вече нещо да се направи за алкохола и цигарите! Уж вредни, а иначе навсякъде реклами, пълни магазини отново… иначе много се интересуват за здравето ни… следващото трябва да е и контрол на храните, предлагани в/около училищата…. пълните с ГМО и захар продукти.

Родител
Родител
2 месеци по-рано

Не е лошо да играе тоягата, но трябва да се действа и с моркова!

В България тийнейджърите масово си мислят, че ще бъдат аутсайдери, ако не отидат да пушат зад училище с готината групичка. Когато им дойде акълът в главата вече е късно, защото са пристрастени и нямат волята да се откажат. България води всички класации по тютюнопушене, но адекватни превантивни мерки не се взимат. Докато е така, ще глобяваме пияни шофьори и пушещи ученици, вместо да ги научим, че това просто не е окей.

Yaf
Yaf
2 месеци по-рано

Да го духа пагона никой ня да глобява майка ми педали

Баща ти
Баща ти
2 месеци по-рано
Reply to  Yaf

Е, тя ще ти ги удържи от джобните, не я мисли 😀

До Yaf
До Yaf
2 месеци по-рано
Reply to  Баща ти

Майка ти да беше те възпитала малко че да не я глобяват педалче

Офф
Офф
2 месеци по-рано

А защо не започнат да глобяват магазините, от които са закупени. Родителите и да говорят и да забраняват употребата, не са 24/7 с децата си. Няма как да контролираш тийновете, когато са навън с компания, но когато няна откъде да си купят е друго.

Ново двайсе
Ново двайсе
2 месеци по-рано

По силата на какъв закон за здравеопазването досега им позволяваха да пушат (пият и се дрогират?) ? Как сега изведнъж дойдоха на себе си и се загрижиха за отрочетата си и за бъдещите данъкоплатци? Това се нарича безхаберие и лицемерие! И за да да не стои така абсурдно, може би ще се усвояват някакви пари, на които бургаските общественици са приучени да реагират. И избори идат, да, което за тях отново са пари без отговорности.

Аполина
Аполина
2 месеци по-рано

Kато гледах сега коментарите във Фесйбук – май повече родители се изплашиха, че ще трябва да платят едни 500 лева, а не че децата им се тровят всеки ден. Дано поне глобите ги стреснат, защото повечето така или иначе знаят и одобряват това, че децата им пушат.

една майка
една майка
2 месеци по-рано
Reply to  Аполина

Да не би децата да слушат родителите си ??