Полицията в Акрън уби невъоръжен чернокож мъж по време на мащабна стрелба

0
30
Полиция в Акрон
Полиция в Акрон. Снимка: Akron Police Department, Facebook

Чернокож мъж е бил невъоръжен, когато полицията в Акрън започва да го преследва пеша и след това го убива в ожесточена стрелба, предава Асошиейтед прес“. Изданието уточнява, че полицаите са мислели, че мъжът по-рано е стрелял по тях и са се страхували да не го направи отново.

Полицията в Акрън пусна видеозапис от стрелбата по 25-годишния Джейланд Уокър, който беше убит на 27 юни при преследване, започнало с опит за спиране на трафика. Кметът нарече стрелбата „сърцераздирателна“, като поиска търпение от общността.

Не е ясно колко изстрела са произвели осемте замесени полицаи, но Уокър е бил констатиран с повече от 60 рани. Адвокат на семейството на Уокър заяви, че полицаите са продължили да стрелят, дори след като той е бил на земята.

По-рано полицаи се опитват да спрат колата на Уокър около 00:30 ч. сутринта за неуточнени нарушения на трафика и за проверка на документи, но по-малко от минута след преследването, звукът на изстрел се чува от колата и камерата на транспортния отдел заснема нещо, което изглежда като проблясък от дуло, идващ от превозното средство. Това поясни началникът на полицията в Акрон Стив Майлет. По думите му това променя естеството на случая от „рутинно спиране на трафика до вече проблем с обществената безопасност“.

Видеоклиповете на полицейските телесни камери показват какво се е случило след приблизително шестминутното преследване. Няколко крещящи полицаи с извадени пистолети се приближават пеша до забавящата ход кола, която се преобръща през бордюра и се качва на тротоара. Човек със ски маска излиза от пътническата врата и тича към паркинг. Полицията го преследва около 10 секунди, преди полицаите да стрелят от няколко посоки, в ожесточена стрелба, която продължава 6 или 7 секунди.

Най-малко един полицай се е опитал първо да използва електрошоков пистолет, но това е било неуспешно средство, допълниха от полицията.

Майлет изтъка, че действията на Уокър са трудни за разграничаване във видеото в реално време, но статична снимка изглежда показва как той търси нещо на кръста си, а друга го показва как се обръща към офицер. Трета снимка пък „улавя движение на ръката му напред“.

В изявление, разпространено в неделя с репортери, местният полицейски синдикат е категоричен, че полицаите са смятали, че има непосредствена заплаха от сериозни наранявания и че вярва, че техните действия и броят на изстрелите ще бъдат счетени за оправдани в съответствие с тяхното обучение и протоколи. Синдикатът уточнява, че полицаите сътрудничат на разследването.

Полицията издаде, че повече от 60 рани са открити по тялото на Уокър, но е необходимо допълнително разследване, за да се определи точно колко патрона са изстреляли полицаите и колко пъти е бил уцелен Уокър.

Разпространеният от полицията кадър завършва със стрелба на полицаите и не показва какво се е случило след това. Полицаи оказват помощ и на записа може да се чуе, че Уокър все още има пулс, но по-късно той е обявен за мъртъв, каза Майлет.

Началникът допълни, че офицер, който стреля по някого, трябва да е „готов да обясни защо е направил това, което е направил, трябва да може да формулира пред какви конкретни заплахи е изправен… и трябва да бъде подведен под отговорност“. Той обаче обясни, че не дава оценка за действията им, докато те не дадат показанията си.

На седалката на колата са открити пистолет, зареден пълнител и брачна халка. По-късно е открита гилза, съответстваща на оръжието, в района, където полицаите смятат, че е дошъл изстрел от превозното средство. Главният прокурор на щата Дейв Йост обеща „пълно, честно и експертно разследване“ от Бюрото за криминални разследвания в Охайо и предупреди, че „записът от носена на тялото камера е само един изглед на цялата картина“.

Полицията в Акрон провежда отделно вътрешно разследване за това дали полицаите са нарушили правилата или политиките на отдела. Служителите, участващи в стрелбата, са в платен административен отпуск, което е стандартна практика в подобни случаи. Седем от тях са бели и един е черен, според информация на отдела. Техният стаж в полицията на Акрън варира от година и половина до шест години и никой от тях няма досие за лоша дисциплина, обосновани оплаквания или фатални стрелби, се казва още в съобщението.

След публикуване на видеото, в града премина протестно шествие и демонстрантите се събраха пред съдебния център в Акрън. Президентът на NAACP Дерик Джонсън заяви, че смъртта на Уокър не е била самоотбрана, а „е убийство“. От упор.

Късно в неделя полицията в пълно снаряжение за борба с безредиците изстреля сълзотворен газ, за ​​да разпръсне шепа протестиращи пред съдебния център, съобщи WKYC-TV.

Семейството на Уокър призовава за отговорност, но и за мир, казаха техните адвокати. Един от адвокатите Боби Дичело нарече полицейската стрелба прекомерна и неразумна и подчерта, че полицията е сложила белезници на Уокър, преди да се опита да окаже първа помощ. Дичело се запита:

„Как се стигна до това от преследване, не мога да разбера…“

Той коментира, че семейството на Уокър не знае защо мъжът е избягал от полицията. Уокър е скърбял за неотдавнашната смърт на годеницата си, но семейството му не е забелязало нещо необичайно в него или намек, че нещо подобно ще се случи, издаде още Дичело.

„Надявам се, че ще спомняме, че когато Джейланд е тичал през този паркинг, той е бил невъоръжен“, каза Дичело.

Той заяви, че не знае дали златният пръстен, намерен близо до пистолета в колата, е принадлежал на Уокър.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments