Полицията алармира за нов вид измама, засечена е във Варна

0
42
Полицейски патрулен автомобил
Полицейски патрулен автомобил. Снимка: Искра.бг, Архив

В края на изминалата седмица служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР-Варна са установили 48-годишен мъж без криминални прояви и 15-годишният му син, които са плащали, използвайки информация на чужди банкови данни без съгласието на титуляра – престъпление, за което се предвижда от 2 до 8 години затвор и глоба до двойния размер на получената сума.

Полицейските служители са установили, че по време на популярна онлайн компютърна игра, детето заедно с други двама негови връстници, също без криминални прояви, са се запознали с непознат за тях играч, който им предложил евтино пазаруване от предоставен от него списък със сайтове за електронна търговия.

Комуникацията е водена в интернет платформа „Discord“. Децата са били убедени да платят по интернет в биткойни на непознатия мъж, да си регистрират профил в съответния интернет магазин в замяна, на което да получат избрана от тях стока. По този начин са били придобити –  4 електрически тротинетки и 3 електрически велосипеда на обща стойност около 20000 лева, които са били предадени на служителите на реда.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 249 от НК, което се ръководи от прокурор от ВОП.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments