Полиция ще следи за нарушители в Рила

0
153
Рила. Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай
Рила. Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай

В началото на летния сезон полицията е на крак заради джипове в Рила, заяви директорът на Националния парк Красимир Андонов. Той посочи, че в организацията срещу тях се включват както общината, полицейски патрули и Парк „Рила”, така и горското стопанство, икономическа полиция и държавната автомобилна инспекция.

Към действащата целогодишна забрана за превозни средства на територията на парка ще се добави и ограничаване на движението по пътищата, които тръгват от началната станция на лифта. По този начин институциите се надяват да прекратят всякакви опити за нарушения.

Андонов обясни, че джиповете тръгват по черните пътища от началната станция на лифта, защото е нямало охрана. Оттам веднъж навлезли в гората, те използват всякакви тайни маршрути, за да превозват туристи. Така нарушителите са поставяли пред свършен факт парковата охрана, която стои високо в планината. Директорът на парка коментира пред „NOVA“:

Ще има патрули, полицията даже в момента също дава дежурства. Ние имаме човек от парков участък Дупница всеки ден на 17-и стълб, който следи да не минават джипове. Трудна история за справянето. По-скоро е въпрос на организация и на стиковане. Казват, че за гъби ходели, за билки. Както винаги и тази година мисля, че ще се справим – каквото и да ни коства това.

От националния парк подчертаха, че е необходимо държавата да осигури събираемост на глобите, които вече са наложени на нарушителите. Андонов уточни, че засега нищо не е събрано по наложените и влезли в сила наказателни постановления. От Парк „Рила” припомнят на туристите, че през летните месеци къпането и навлизането в Рилските езера е напълно забранено.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments