Полицейски началник: Рагевски, застрелвайки Бахлова, е казал – „Тео, Тео, какво стана?“

0
748
Станимир Рагевски
Станимир Рагевски. Снимка: Искра.бг

„Тео, Тео, Тео, какво стана?“

Това е казал Станимир Рагевски на Теодора Бахлова, след като я е застрелял. Това е споделил бизнесменът по време на беседа с началника на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас комисар Кирил Кирязов, на която е присъствал и заместник-директорът на ОДМВР-Бургас комисар Емил Павлов. Днес двамата бяха сред разпитаните по делото срещу Рагевски, който е с тежки обвинения за убийството на брокерката Теодора Бахлова и Юмер Мехмед. Така тази подробност стана известна.

„Още при изчезването на Теодора Бахлова имахме оперативни данни, че Рагевски може да има нещо общо с изчезването й. Бяха проведени множество активни мероприятия, но нямахме труп. Предполагахме, че Рагевски има общо с изчезването й, защото имаха неразрешени финансови взаимоотношения“, коментира в началото на изслушването си комисар Емил Павлов.

По време на днешното заседание беше припомнено, че трупните останки на Бахлова бяха намерени на 25 август 2021 г. По този повод комисар Павлов и комисар Кирязов са провели беседа с Рагевски.

„Той ни призна, че е застрелял Теодора Бахлова. Каза ни, че през октомври 2020 г. е имал уговорка да смени крушка в апартамента на майката на Бахлова. След като я е сменил той и Теодора Бахлова са се уговорили да се видят в апартамента на Рагевски на ул. „Фотинов“. Той е отишъл по-рано, а след това и тя. Той я е застрелял, когато е влязла в апартамента. Стрелял е веднъж в гърдите й. След това е отишъл да купи бидон плюс 20 пакета сода каустик. Върнал се е. Изсипал е пакетите в бидона, сложил е трупа с главата надолу в бидона, налял е вода, но не догоре. Затворил е капака, а след това е обвил бидона с фолио“, обясни комисар Павлов, като продължи:

„След това се е върнал, като е бил придружаван с Деян Дичев и с лице по прякор Рамбо. Трябвало е да му помогнат с бидона. Натоварили са го на микробус. Отишъл е на „Шейново“, където е хванал двама работници, които са извършвали изкопни дейности, за да свалят бидона и да го пренесат до магазин за плод и зеленчук. След няколко месеца се е върнал до магазина, отворил е бидона и е видял, че част от тялото е било разложено освен краката. Изсипал е съдържанието на бидона, използвайки кофа, в шахта пред магазина. Останалата част, която не е била разложена, е разрязал с малък електрически трион, сложил ги в няколко торбички и с „Мерцедес“ транспортирал в близост до гроба на баба си. Изкопал е изкопа сам, сложил ги е вътре, а после ги е закопал. След това се е връщал няколко пъти, но нищо не е правил повече.“

По време на беседата Рагевски е казал:

„Станалото – станало. Нищо не може да се направи.“

Комисар Павлов добави, че е участвал в организирането и провеждането на издирвателните мероприятия по случая и споделеното от Рагевски кореспондирало със събраните дотогава данни.

Въпросната беседа е била проведена следобед, в работно време, в кабинета на комисар Павлов, отговори самият той на въпрос на адвокат Ваня Радиева, която защитава обвиняемия. Той обясни, че е водил беседата, а колегата му комисар Кирязов се е включвал. Казали са на Рагевски, че има право на адвокат, но не се е консултирал тогава с такъв.

За Юмер Мехмед ми заяви, че се познават и имат неуредени финансови отношения, но не е правил признания за него, посочи още заместник-директорът на ОДМВР-Бургас.

Същевременно комисар Кирил Кирязов призна, че се е запознал с подсъдимия през 1999 г., но след това не са имали взаимоотношения с него. За изчезването на брокерката разбрал, докато бил в болничен, след като се е разболял с COVID-19, а именно през октомври 2020 г. По време на разговори с колегите си научил, че жената била близка с Рагевски. Това била причината, когато се върнал на работа, да му се обади и да му каже, че иска да проведе беседа с него за изчезването й. По време на разговора Рагевски обяснил, че е с коронавирус.

„Нямаше желание за среща, но дойде. Разговаряхме в градинката пред сградата на ОДМВР-Бургас. Два въпроса ми направиха впечатление, които ми зададе – дали не можем да я намерим по клетката на телефона й и дали иска да отида с него да ме запознае с майката на Бахлова, да ме представи, че съм началник на „Криминална полиция“ и че ще свърша работа. Видя ми се странно“, обясни комисар Кирязов, добавяйки, че майката на Бахлова – Стоянка вече му е била казала, че дъщеря й е имала проблеми с Рагевски. Единствено тя е изразила съмнения, че Рагевски е свързан с изчезването.

Станимир Рагевски е бил последният извън семейството, който е разговарял с брокерката, разкри още началникът. По думите му от прегледа на всички камери ставало ясно как Бахлова се качва в такси от дома си, разположен на „Оборище“ и после слиза на „Фотинов“. След това влизала във вход на блок. Това било последният път, когато се виждала на камера. Разпечатките от телефона й не показвали необичайни разговори. Проведени са беседи с всички живущи във въпросния блок, където Бахлова не е била установена. Клетката, в която телефонът й се губил, обхващала Морската градина и моста. От всички беседи, проведени след изчезването й, ставало ясно, че очаква пари, каза още комисар Кирязов. Това е било свързано с имот на „Фотинов“ 37.

По време на една от беседите комисар Кирязов каза, че е заплашил Рагевски, че иска информация за изчезването на Бахлова. Така на другия ден обвиняемият предал в полицията торба с марихуана. Били изказани съмнения, че тя се е забъркала с трафик на марихуана. Рагевски казал, че е намерил марихуаната в колата на Бахлова, като я е прибрал и е решил да я скрие. Впоследствие обаче я е предал в полицията.

„Породи съмнения в мен, че иска да ме насочи в друга посока“, сподели криминалистът и допълни, че са започнали да се изчерпват и така до намирането на тялото на Мехмед.

„Имахме точното място, откъдето е изчезнал Юмер Мехмед – магазин „Болеро“, разположен на улица „Иван Богоров“. Вижда се на камера как се качва в „Мерцедес“ и сяда до шофьора. След това автомобилът се придвижва до „Зорница“, където двамата слизат. След 15 мин. Рагевски се качва отново, но Юмер не е с него. Задържахме го. Призна, че са се видели, че е искал пари. Разпечатка от проведените разговори на Юмер показва, че има един с прав телефон – такъв, който е звънял единствено и само на него. Съвпадаше с движението на клетката на официалния телефон на Станимир Рагевски“, разкри още комисар Кирязов.

Впоследствие служителят на реда е направил справка за имотите на Рагевски, от която е станало ясно, че той има такъв в ж.к. „Зорница“, където отива с Юмер. Била сформирана оперативна група, която е установила кръв в имота.

„Когато убива Юмер му взима телефона и слиза с мобилния в централната градска част. Габриела му звъни, той вдига, но не говори. По камери Юмер е в „Зорница“, а телефонът му е в централната градска част“, заяви още комисарят.

Беседата на 25 август 2021 г. беше изключителни трудна, сподели комисар Кирязов. По думите му вратата на входа, където се намира имотът на ул. „Фотинов“, е била отключена. Описвайки случката, в началото Рагевски е направил физиономия на погнуса. Той е споделил как я е застрелял, казал е „Тео, Тео, Тео, какво стана?“, хващайки тялото й през кръста. На въпрос от полицаите как бидонът не се е стопил на фона на количеството сода, подсъдимият обяснил, че това не е киселина, а основа.

След това комисар Кирязов даде същите обяснения като колегата си, допълвайки, че в една от шахтите пред магазина, където са били изсипани останките от тялото на Бахлова, е намерен проектил. По думите му именно шахтите са били новата информация от тази беседа.

Юмер Мехмед е бил убит на 4 август 2021 г., а на следващия ден е бил разфасован. Комисар Кирязов каза, че Дичев им е показал, къде е тялото на Мехмед и къде е бил изхвърлен пистолетът.

„В деня на убийството Дичев и Рагевски са били в село село Подвис, където са правили оглед за ремонт на покрива на някаква къща. След това се връщат. Рагевски е оставил официалния си телефон при Дичев. Това ми каза Дичев. Работата на Дичев и дома на Рагевски са в една клетка, не мога да кажа дали телефонът е бил при Дичев“, уточни още той.

По повод тези показания Рагевски обяви, че не е провеждал никакви беседи. Той призна, че на 25 август е бил в полицията по прокурорско разпореждане, като е бил закаран там от един униформен и един цивилен. Не съм разговарял нито с комисар Павлов, нито с комисар Кирязов.

Началото на днешното заседание започна с показанията на Румен Богданов и Галина Жекова, които държат споменатия магазин за плод и зеленчук.

„Да, познавам го от заведението, което държеше на плажа“, обясни Богданов. Той сподели за среща между него и Рагевски, по време на която обвиняемият е казал:

„Имам ядове, искат ми главата.“

След това Рагевски отишъл до колата си, откъдето взел пистолет със заглушител. Разговорът между двамата продължил още малко.

Богданов разказа, че през 2020 г. партньорката му Галина Жекова е била бременна и през юни същата година са решили да преустановят дейността си в магазина за продажба на плодове и зеленчуци. Те били помолени от Рагевски да му преотстъпят помещението, за да го ползвал за складиране на стока от заведението на Деян Дичев. Двойката се съгласила, защото през годините Рагевски им бил помагал.

През 2021 г. хазяите се обадили с искане помещението да бъде изчистено, тъй като било много мръсно. По време на заседанието стана ясно, че ключове за него са имали двойката, която го е предоставил на Рагевски през 2020 г. и собствениците.

„Когато хазяите ме помолиха да изчистим, взех ключа от Рагевски“, заяви Богданов. Двамата отишли до помещението, но тъй като било много мръсно, мъжът решил да се върне на другия ден с жена си и двамата да разчистят.

Галина Жекова изтъкна, че познава Рагевски от мъжа си и никога не е видяла нищо лошо от него, даже напротив – помагал им.

„Тъй като го имахме за много близък съвсем на чисто сърце му дадохме ключа“, сподели тя.

И двамата свидетели казаха, че при разчистването не са видели нищо необичайно в обекта.

След това разпитът продължи с Иван Назъров, който през август 2021 г. е работил към ВиК-Бургас. Той сподели, че е бил извикан от началника си да съдейства на полицията, като е отишъл с още двама работника. Отворили шахта, пуснали налягане и след това шахтата се е напълнила със съдържанието на тръбите. Работник е слязъл и с кофи е изсипал съдържанието върху найлони на полицията. Служителите на реда разгледали съдържанието, но самият Назъров не можел да каже какви открития са били направени.

Заседанието продължи с разпита на още свидетели. Очаква се и утре да бъдат разпитани такива.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments