Полицейски акции повдигат въпроси относно правото на протест в Германия

0
19
Протест.
Протест, демонстрация. Снимка: Пиксабей

Кога мирният протест става престъпление? Колко смущения може да понесе едно общество? Правата на мирните демонстранти надвишават ли нуждите от линейки, пожарни коли или пътуващи до работното място? Това са въпросите, които тази сутрин бяха обсъдени ожесточено в Германия, след като домовете на екологични активисти от „Last Generation“ бяха нападнати от полицията вчера, съобщава „BBC“.

Говорителят на „Last Generation“ заяви, че около 25 въоръжени полицаи са нахлули в спалнята ѝ, докато е била в леглото, разбивайки вратата на нейния апартамент в берлинския квартал „Кройцберг“. Един активист сподели:

„Не знаем какво са търсили. Имаме само лепило и якета в ярки цветове.“

Консервативни политици и много коментатори във вестниците тази сутрин приветстваха акциите. Кьолнският ежедневник „Kölner Stadt-Anzeiger“ определи действията на „Last Generation“ като „изнудване“ и написа, че активистите трябва да спечелят хората, вместо да ги наказват за грешките на правителството.

Леви политици и гласоподаватели обвиняват полицията, че е груба. Те казват, че организация със същите цели като правителството не може да се нарече престъпна.

„Защо се използват оръдия за стрелба по врабчета?“

Това пита „Reutlinger General-Anzeiger“. Същите въпроси се обсъждат и във Великобритания. Но еколозите, които прекъсват транспорта, за да подчертаят извънредната климатична ситуация, са част от различна група; Просто спрете маслото. Тактиките на двете групи са сходни.

Активистите от последното поколение се залепват за пътища или превозни средства, за да блокират трафика като начин да подчертаят изменението на климата. През последния месец германските активисти се съсредоточиха върху Берлин: във вторник поне пет отделни пътя бяха блокирани, както и главната магистрала около града – два пъти. А двете организации също организират високопоставени каскади, включващи произведения на изкуството: протестиращи „Just Stop Oil“ хвърлиха супа по Слънчогледите на Ван Гог, докато активисти на „Last Generation“ хвърлиха картофено пюре по картина на Моне. Но конкретните им искания са различни.

Целите на „Just Stop Oil“ са мащабни, включително край на изкопаемите горива и повече възобновяема енергия. „Last Generation“ има специфични цели, които в сравнение с техните радикални действия изглеждат скромни и технократски: ограничение на скоростта по магистралите до 100 км/ч; месечна карта за обществен транспорт в размер на 9 евро; граждански съвет, който да планира как да захвърли изкопаемите горива до 2030 г.

Активистите изтъкват, че предлагат конкретни предложения и искат да говорят с политически лидери. В някои германски градове кметовете преговарят с активисти на „Last Generation“ в замяна на прекратяване на протестите. Но голямата разлика между двете страни е правната и политическата среда.

Опитът на Германия от 20-ти век на нацистка и комунистическа диктатура означава, че правото на протест е свещено. В Обединеното кралство двама активисти на Just Stop Oil бяха осъдени на до три години затвор за изкачване на моста Dartford Crossing и разпъване на банер, което след това доведе до забавяне на трафика.

Новият Закон за обществения ред на британското правителство дава на полицията повече правомощия за потушаване на протестите за климата, с по-тежки наказания и действия, които законно не биха били възможни в Германия.

В Германия активистите, които блокират пътища, обикновено получават глоби. Но през март за първи път активисти на „Last Generation“ получиха присъда затвор, която не беше условна. Двама мъже получиха присъди от по няколко месеца за многократно залепване на пътища и блокиране на движението. Присъдата предизвика възмущение сред борците за граждански права. Полицейските акции в сряда направиха дебата още по-ожесточен.

Видеоклипове в социалните медии редовно показват ядосани шофьори, които крещят и понякога нападат активисти. Може да изглежда изненадващо, че дискусията за климата е толкова ожесточена в Германия. В крайна сметка това е страна със Зелената партия в правителството, с ефективно рециклиране, широко разпространено използване на велосипеди и силно субсидиран обществен транспорт. Правителството не само има амбициозни правно обвързващи климатични цели, но и, за разлика от Обединеното кралство, конкретни политики за постигането им.

Германия обаче също така е страна с мощна автомобилна индустрия, където колата често е цар. Дебатите за пешеходните пътища се превръщат в мъчителни политически битки, продължаващи години.

Неотдавнашните регионални избори в Берлин отчасти се бореха между консервативна кампания за повече права на шофьорите и исканията на Зелените за по-добри велосипедни алеи. Консерваторите спечелиха.

Редовно избухват спорове между две от партиите в тройната управляваща коалиция в Германия: Зелените и либералната FDP, която е за автомобили и за бизнеса, която разглежда шофирането на Porsche без ограничение на скоростта по магистралата като основно либерално право.

И двете партии се борят в проучванията, което ги кара да се борят още по-отчаяно за своите идеологически ценности. Приносът на канцлера социалдемократ Олаф Шолц към дебата тази седмица беше да опише действията на „Last Generation“ като „напълно луди“.

Автомобилът е в основата на германските културни войни. Популярното таблоидно клише е немските традиционалисти, които ядат колбаси и шофират коли и са управлявани от моралистични млади вегани. Базовата Германия, както винаги, е по-нюансирана. Но крайностите изглежда стават все по-радикални. Нищо чудно, че блокирането на път може да нажежи обстановката.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments