Полицая и ГДБОП щурмуваха магазини и складове във Велико Търново

0
2548
Полиция
Полиция. Снимка: МВР

Специализираната операция е проведена под ръководството на Районната прокуратура-Велико Търново, съобщиха от полицията.

Спецоперацията по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост, свързани с незаконно разпространение на стоки носещи защитени търговски марки, е реализирана през днешния ден на територията на Велико Търново.

Действията са осъществени от служители на отдел „Киберпрестъпност“–ГДБОП и ОДМВР–Велико Търново, под ръководството на Районната прокуратура във Велико Търново. В хода на операцията са проверени два търговски обекта и складове към тях, където са установени над 2000 артикула – дамски и мъжки дрехи, чанти и други аксесоари – всичките носещи запазени търговски марки.

Иззети са и технически средства с които се е извършвало администрирането на интернет страници и такива в социалните мрежи, чрез които се е осъществявала търговската дейност. В хода на разследването е установено, че продажбата на стоките, носещи запазени търговски марки, се е извършвала без необходимото по закон съгласие на носителите на правата върху съответните марки – дейност, квалифицирана от българското законодателство като престъпление, съгласно чл.172 б от НК. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава.

Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от предприетите активни мероприятия по плана за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи /EMPACT/, по която ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments