Полицаите излизат на протест: Няма да полагат извънреден труд, ако не им се плати дължимото!

0
72
Протест
Снимка: Илия Кузманов, ‎Фен страница на СФСМВР, Facebook

Полицаите ще откажат полагането на извънреден труд, ако МВР не заплати дължимите суми за последното тримесечие. Това заяви заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите (СФС) в МВР Илия Кузманов за „Дарик“. Към момента много униформени не са получили компенсация за изработени над 100 извънредни часа около охраната на изборите и визитата на папата. Синдикатите настоват и да бъде вдигнато възнаграждението на нощния труд от 25 стотинки на лев на час.

През 2018 г. столичните служители на полицията са работили по охраната на над 65 000 мероприятия. Само за един ден, в една административна област, пожарникарите са реагирали на над 200 сигнала във връзка с лоши метеорологични условия. Кузманов заяви, че този труд не е безплатен и няма да бъдат допуснати повече компромиси:

„Ние сме длъжни да се явяваме на повиквания, те са длъжни да изплатят всеки положен час. Някой лошо съветва господин Маринов, че ние би трябвало да се явяваме винаги! Да, ние трябва да се явяваме при повикване, но това не е безплатно и този, който го внушава на министър Маринов, е един лош съветник“.

Настроението сред униформените в навечерието на професионалния им празник никак не е празнично, категоричен е Кузманов. Той коментира и твърдението на министър Маринов, според което проблемът със заплащането на нощния труд може да бъде решен едва в бюджета за следващата година:

„Има неизплатен извънреден труд за последното тримесечие в различни размери. Колегите би трябвало да подпишат декларация, че са съгласни да полагат над тези часове. Имаме законово право, обаче, да откажем полагането на този труд и ако отношението на Министерство на вътрешните работи и на Министерството на финансите продължава да бъде такова, вероятно ще се възползваме от това си право. Искам да подчертая изрично, че при използване на това наше право, ние не можем да бъдем дисциплинарно наказани. В края на краищата човешките възможности имат някакви граници. След като срещаме такова неразбиране по отношение на заплащането на положен вече извънреден труд, ние може би ще се възползваме от правото си да призовем нашите членове да откажат полагането на извънреден труд над 70 часа. Каквито и да са последиците от тези наши действия, те ще са вследствие на действия на нашите ръководители“, посочи Кузманов.

На фона на официалните тържества, които МВР организира по случай 140 години от създаването си, униформените от СФСМВР ще протестират пред Министерския съвет с настояване исканията им да бъдат чути.

Междувременно във Facebook групата „Фен страница на СФСМВР“ бяха публикувани две снимки на патрулен автомобил, по който има кръв. От информацията под тях става ясно, че те са от Червен бряг.

„Ето така изглежда патрулен автомобил след нощно дежурство. Дежурство, за което работещите в МВР вземат 2 лева за 8 часа или иначе казано – 0,25 лева/час. Честита 140-та годишнина на МВР. Честит празник на всички, работещи в МВР! Ще се видим днес в 14.00 часа пред Министерски съвет, защото отново няма да празнуваме и защото защитата на нашето достойнство е в нашите ръце.“, написаха администраторите на групата.

 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments