Полицаи искат да не ги тестват за дрога, какъв е мотивът им?

2
2431
Полиция
Полиция. Снимка: Pixabay

Един от синдикатите в МВР поиска от съда да отмени наредбата за тестване на полицаи за наркотици. Тя беше издадена миналата година от тогавашния министър на вътрешните работи. Промените станаха факт след случаи на заловени полицаи с положителни тестове за дрога. Полицаите се тестват със същите тестове, с които и останалите шофьори.

Служителите на МВР сезираха ВАС с искане да се спрат проверките на униформени. Мотивът – тестовете били неточни.

От най-големия синдикат, в който членуват над 12 000 служители на системата, не виждат проблем с тестването за наркотици в МВР, въпреки че в началото и те изразиха недоверие към точността на тестовете.

Пред съда от Централния полицейски синдикат оспорвали финансирането на мярката, а сред основните им доводи срещу тестването е член 29 на конституцията, който гласи, че никой не може да бъде подлаган медицински, научни или други опити. Според юристи тестването не попада в изброените. Проблем може да се окаже разпоредбата, че ако тестът е положителен, то трябва да се плати от униформения. Според адвокати тази клауза е незаконосъобразна.

Делото във Върховния административен съд е насрочено за 1 ноември.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Веска Колева
Веска Колева
3 месеци по-рано

Дори и мотиви имат??? А, ние без мотивите… под ножа!

Бай
Бай
3 месеци по-рано

Аз съм работил няколко десетилетия в системата на РВД. От преди 15-20 години беше въведен режим на проверки за употреба на алкохол на служителите. Състои се в следното: В централен сървър в управлението в София се съдържа информация за служителите които са на работа в момента. На случаен принцип програмата избира индивидуално кой служител да бъде тестван по всяко време на смяната му. Аз съм бил проверяван 4-5 пъти. Това е истината. Тогава няма да има никакви претенции.