Политолози: Ще бъде изненада, ако някоя партия спечели и сама има мнозинство на изборите

0
25
Машина за гласуване
Машина за гласуване. Снимка: Искра.бг

Днес изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите за участие на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. Повечето от политическите сили внесоха своите документи в предпоследния ден.

Според политолога проф. Татяна Буруджиева основната заявка е, че тези формации ще участват във вота, защото е имало и такива, които са обявили, че няма да го направят. Втората заявка била какво конкретно мислят, че ще представлява предизборната кампания, защото вече сме видели, че противопоставянето е много голямо. А в същото време изборите в момента са много кратки и гражданите очакват техните проблеми да бъдат основни за партиите, а не емоциите на самите политически сили.

Политологът Слави Василев от своя страна коментира пред „Bulgaria On Air“, че водещо в момента е падането на правителството на бившия премиер Кирил Петков, а след подобен развой се навлиза обичайно в един етап, в който много се обещава. Самата „Продължаваме промяната“ /ПП/ даде заявка, че ще бъде първа политическа сила и дори ще има мнозинство в следващия парламент от 121 народни представители.

Буруджиева подчерта, че трябва да погледнем какво се е случило на предишния вот, когато интересът към ПП беше много голям. Тогава те не успяха да постигнат това мнозинство и да имат 121 депутати. Сега пък партията е след седем месеца управление на държавата и според анализатора има тенденции за оттегляне на доверието от тях. Затова щяло да бъде много голяма изненада, ако някоя политическа сила успее да спечели изборите и да събере достатъчно мнозинство за самостоятелно управление.

Буруджиева посочи още, че ако се стигне до създаване на следизборна коалиция, то единственият вариант бил лидерите на партиите да се отдръпнат. В същото време пък мнението на Василев е, че политическа сила без лидер е нонсенс, защото политиката била именно лидерска битка.

Той коментира и назначението на Деница Златева за директор на „Булгаргаз“ като според него това било заявка от страна на служебния кабинет, че иска да се справи с енергийната криза.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments