Политологът: Президентът върви по много тънкия ръб на бръснача

0
16
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

В момента от партия ГЕРБ се опитват да се представят като диалогичните и поемащите националната отговорност да извадят държавата в труден момент, коментира за „БНР“ политологът Любомир Стефанов. По думите му Борисов имал да си „връща“ на Корнелия Нинова по повод нейна задявка, че тя го чакала да се срещнат двамата като мъже. Според него той е уцелил подходящата случка да й напомни за жеста. На въпрос дали това е възможна нова коалиция, той отговаря, че няма невъзможни неща, но:

„В политиката би трябвало когато се говорят послания, когато се говори човешки, по разбираем начин, политически, темите, да бъде възможно да се сформира коалиция. Точно тази според мен е с тенденция за случване 0.“

Политологът отбеляза, че позитивите на президента са започнали да му излизат през носа у и неодобрението се увеличава все повече.

„Вече няма политик, който да има позитивен баланс между одобрение и неодобрение. Президентът според мен вече върви отвъд диненанта кора, по много тънкия ръб на бръснача, защото и на неговите симпатизанти им стана ясно каква игра играе той. Тя, за съжаление, не в интерес на българската демокрация и стабилността на държавата.“, подчерта Стефанов.

Експертът е на мнение, че с връчването на третия мандат на БСП, държавният глава е показал, че не иска да се сформира редовен кабинет. Според него Радев е направил това, тъй като е усетил, че опонентите му в лицето на „Продължаваме промяната“ /ПП/, ГЕРБ и „Демократична България“ /ДБ/ са готови да влязат в коалиционно споразумение.

Радев трябва да спре да заиграва с политическите партийни проекти, тъй като „дотук не му се получава“, заяви още Стефанов. По думите му това е грешна практика и би било добре да спре да я практикува.

„Би било хората да имат възможност на реален избор, а не на вменен такъв“.

Стефанов не вярва да има нова коалиция между ПП и ДБ. Според него е въпрос на вътрешна преценка и обективен разговор между двете формации. Той смята, че не трябва да се прави такава коалиция, защото излизат все повече различията им и те трябва да подчертаят собствените си политически профили.

По повод отчета на служебния кабинет Стефанов отбеляза: „Подобряването на живота на хората не се случи благодарение на служебното правителство, нито на усилията на президента, а на решенията на ЕС. Всеки трябва да си знае мястото“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments