Политолог за война между прокуратурата и МВР: В България има институционален блокаж

0
24
МВР, Прокуратура
МВР, Прокуратура. Снимка: Архив

В момента у нас има институционален блокаж заради войната между прокуратурата и МВР, заяви политологът Христо Панчугов. По думите му докато двете институции са на различни позиции, примирие между тях не е възможно. Според него при този казус липсва разказа за политическата промяна. Той коментира пред „bTV“:

Сега е моментът да се убеди българското общество, че има идея какво да се прави. Към този момент изглежда, че просто сме взели да се надцакване. Може би е по-добре прокуратурата да бъде в изпълнителната власт, защото тогава няма да има този блокаж на институциите.

По думите на политолога доц. Стойчо Стойчев ангажиментът на МВР сега е да разследва предишните управляващи, което е причината за слаб контрол върху престъпността. Той припомни, че сегашните управляващи дойдоха със заявката да уволнят Иван Гешев и да закрият специализираните съд и прокуратура. Според него проблемът идва от комуникацията на изпълнителната власт и уточни:

Не виждам защо изпълнителната власт трябва да е изненадана, че има ответна реакция от страна на главния прокурор.“

На мен ми се струва, че вървим към пореден провал не на едно правителство, а към провал на досегашната политическа система“, подчерта бившия шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев. Според него службите през годините са станали явно политизирани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments