Политолог: Коалиция на „Продължаваме промяната“ и ДБ с ГЕРБ и ДПС е невъзможна

0
20
"Продължаваме промяната". Снимка: Facebook

Политологът Милен Любенов изключи възможността „Продължаваме промяната“ /ПП/ и „Демократична България“ /ДБ/ да се коалират след изборите с ГЕРБ и ДПС. Според него подобен сценарий е невъзможен. Причината е, че това няма да бъде прието от избирателите. Пред „БНР“ той обясни, че поради тази причина се очертава и патова ситуация.

Любенов очерта два блока. Единият включва ПП, ДБ и БСП. От другата страна според него са ГЕРБ, ДПС и ПП „Възраждане“. Вторият би бил коалиция на българската олигархия и задкулисието. А тя от своя страна търсела реванш, защото миналата година била ударена много тежка по време на изборите през ноември.

В същото време било и много трудно електоралният корпус на която и да е партия да бъде разширен. Това било валидно както за новите политически субекти, така и за старите. Но ако все пак се стигнело до електорално преобръщане на някоя от партиите, това щяло да се дължи изцяло на нейното поведение по време на предизборната кампания за вота на 2 октомври.

Любенов вижда няколко разделителни линии, които ще бъдат доминиращи по време на кампания. Едната тема ще бъде за борбата с корупцията. Другата ще бъде за доставките на природен газ, третата за външнополитическата ориентация на страната и четвъртата – за социалната политика.

Политологът счита, че в момента се наблюдава един процес, който може да се определи като преобръщане на „Продължаваме промяната“. Причината е, че се наблюдават центристки и дори левоцентристки позиции. В същото време между ПП и „Демократична България“ можело да се каже, че има разпределение на ролите.

„Продължаваме промяната“ оставяла ДБ да бъде активна в полето, което е свързано с темата за природния газ и протестите. Докато ПП били решили да се ориентират повече към избирателите в центъра на политическия спектър. Целта била да не се отнемат от десните избиратели, а да се разшири подкрепата. Но в същото време евроатлантическата ориентация на ПП не можела да бъде поставяна под съмнение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments