Полицията обстрелва със сълзотворен газ протестиращите индийски фермери, правителството предлага преговори

0
21
Индия - тълпа.
Индия - тълпа. Снимка: Пиксабей

Днес индийската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди протестиращи фермери, които се опитват да подновят похода си към Делхи, след като отхвърлиха предложението на правителството за цени на продукцията им, докато властите предложиха нов кръг от преговори, съобщава агенция „Ройтерс“.

Спасявайки се от парещия газ и облаците дим, фермерите, някои от които носеха медицински маски, избягаха в полетата около сборния пункт на магистрала на около 200 км северно от Ню Делхи. Полицейската акция беше предприета в момент, когато правителството на министър-председателя Нарендра Моди направи ново предложение за възобновяване на преговорите по исканията на фермерите. Министърът на земеделието Арджун Мунда призова фермерите да разрешат недоволството си чрез преговори.

„След четвъртия кръг правителството е готово да обсъди всички въпроси“, като например гарантирани цени за реколтата на фермерите, написа той в социалната мрежа X, докато маршът се подновяваше. Моди добавя:

„Отново каня земеделските лидери на дискусия. За нас е важно да запазим мира.“

Лидерите на земеделските производители се събраха на среща, за да обсъдят предложението от сряда, след като полицейската акция спря марша, съобщиха медиите. Висши полицейски и областни служители са били на място, като са посредничили между лидерите и правителството, съобщава вестник „Индиан Експрес“.

В понеделник групите на земеделските производители отхвърлиха предишното предложение на правителството за петгодишни договори и гарантирани цени за подпомагане на продукти като царевица, памук и бобови култури. Фермерите, предимно от северния щат Пенджаб, настояват за по-високи цени на реколтата си, подкрепени със закон. Те формират влиятелен блок от гласоподаватели, които министър-председателят Нарендра Моди не може да си позволи да разгневи преди парламентарните избори, които трябва да се проведат до май.

Пръчки, камъни, газови маски

Фермерите, придружавани от кранове и багери, започнаха да маршируват в 0530 ч. по Гринуич от мястото, където властите ги бяха спрели, като издигнаха барикади на границата на щата Пенджаб с Харяна, блокирайки ключова магистрала.

„Не е редно да се поставят такива масивни барикади, за да ни спрат“, заяви един от лидерите на фермерите Джагджит Сингх Далевал. Той допълни:

„Искаме да стигнем до Делхи по мирен начин. Ако не, те трябва да се съобразят с нашите искания.“

Полицаи в екипировка за борба с масовите безредици се изредиха от двете страни на магистралата, докато фермерите, събрали се по-рано сред сутрешна мъгла, развяваха пъстри знамена, украсени със символите на техните съюзи, а високоговорители ги призоваваха да се борят за правата си. Телевизионни кадри показаха, че някои от тях носят газови маски.

Късно във вторник началникът на полицията на Харяна разпореди незабавно изземване на тежката техника, донесена от фермерите, за да се попречи на протестиращите да я използват за разрушаване на барикадите. Полицията също така помоли собствениците на такава техника да не я дават назаем или под наем на протестиращите, тъй като използването ѝ за нанасяне на вреда на силите за сигурност ще бъде криминално престъпление.

Около 10 000 души са се събрали в сряда заедно с 1200 трактора и каруци в Шамбху на границата на щата, съобщи полицията в Харяна на Х, като предупреди за риска от хвърляне на камъни, тъй като те са въоръжени с пръчки и камъни.

Сигурността беше засилена и на входните пунктове към Ню Делхи, като на някои места полицаи в екипировка за борба с безредиците бяха поставили барикади, покрити с бодлива тел, което забави трафика в над 20-милионния град и предизвика задръствания.

Два ключови входни пункта северно от града бяха затворени в продължение на дни, а движението беше пренасочено. Неделното предложение на правителството за минимални цени за подпомагане на фермерите, които разнообразяват културите си, за да отглеждат памук, гълъбов грах, черно мате, червена леща и царевица, беше отхвърлено от протестиращите, които искаха да бъдат покрити допълнителни разходи за хранителни култури.

Подобни протести преди две години, когато фермерите лагеруваха в продължение на два месеца на границата на Ню Делхи, принудиха правителството на Моди да отмени набор от земеделски закони.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments