Полфрийман остава на свобода без ВКС да разгледа иска за възобновяване на делото

0
116
Джок Полфрийман
Снимка: Скрийншот от YouTube

Джок Полфрийман бе оставен на свобода по решение на Върховния касационен съд, предадоха от „24 часа“. ВКС не разгледа искането на главния прокурор да се възобнови делото по предсрочното освобождаване на австралиеца пред Апелативния съд в София. Производството по делото бе прекратено с решение на тричленния състав на ВКС, а определението не може да бъде обжалвано.

Съдебният състав посочи в мотивите си, че искът за възобновяване на делото изисква извършването на преценка за допустимост. Първият въпрос, подлежащ на обсъждане, е бил дали съдебният акт за предсрочно освобождаване подлежи на контрол по реда на възобновяването. В приложното поле на производството, обособено като „извънреден способ“ за контрол, няма отбелязано „определение по материята на условното предсрочно освобождаване“, заявиха върховните съдии. Те също посочиха, че трябва да мине през обсъждане въпросът за вида на акта, който е длъжен да се постанови от съда на въззивната инстация.

Тричленният състав заключи, че няма никакво основание да се допусне възобновяване на производството.

„Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено“, отсякоха съдиите.

Австралиецът е на свобода, след като през септември 2019 година излезе от затвора.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments