„Поход по никое време“: Младежи тръгнаха по стъпките на Ботев от Козлодуй до връх Околчица

0
393
Младежи
Снимка: Венелин 'Фенчето' Петров, Facebook

„Поход по никое време“ – така младежи определиха прехода си по стъпките на Христо Ботев от Козлодуй до връх Околчица. Той се осъществява след повече от 2 месеца след традиционните Ботеви чествания, отменени заради COVID-19. Младите хора наричат инициативата си „първи самостоятелен национален поход“. Един от участниците е Тодор Ценов. Той споделя пред „NOVA“, че по пътя към голямата цел, няма малки неща. Според него не е било уместно да се спира поход, прекратяван единствено заради световни войни.

Венелин Петров споделя, че 15 години е участвал в похода и му е било странно да бъде в града и да вижда датите на календара.

Датите изгубили значение, когато младежите решили, че ще го правят сами и по никое време. Твърдят, че са водени от 3 неща – лудост, инат и тръпка, защото са преминали през трасето само за три дни или двойно по-малко от традиционното време за похода от Козлодуй до Околчица. Денис Марков, също участник, казва:

„Това е нещо национално и един човек, който наистина цени България, и обича своята родина мисля, че трябва да го направи това, за да усети наистина какво са направили предците ни за нас.“

За ден тримата изминали 44 километра, през втория успели да стигнат до местността „Речка“, а през третия – изкачили върха, станал символ на Ботевата слава.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments