Подновява се строежът на голяма джамия в Бургас

5
4159
Джамия
Джамия. Снимка: Pixabay

Подновява се изграждането на джамията в бургаския квартал „Победа“ – този сигнал беше получен в редакцията на Искра.бг. Там живее смесено население – българи, цигани и турци, като последните два етноса преобладават.

За разлика от църквата в ж.к. „Меден рудник“, мюсюлманският молитвен дом ще е с огромно минаре и ще заема площ от 925 кв.м. Земята, върху която ще се строи, е дарена през 2005 година от физически лица на „Мюсюлманското изповедание”. 

Разрешителното за строежа й е било издадено по времето на бившия кмет Йоан Костадинов през 2007 година. Според тогавашните местни управляващи тази сграда е била поръчка на ДПС. Същата година строителството е било спряно. Причината за това е, че избраният изпълнител се е отклонявал от първоначалния план, поставяйки 21-метрово минаре.

По същото време местната общественост се е вдигнала срещу Костадинов и главния архитект Веселина Илиева, изваждайки документи за незаконния му строеж. В резултат на това дейността по изграждането е била прекратена и същата година бившият кмет е паднал от власт.

През 2016 година Регионалната дирекция „Строителен контрол“ /РДНСК/-Бургас е съборила незаконното минаре на джамията в циганския квартал. Това е станало девет години, след като строителството на мюсюлманския храм е било спряно, а нарушенията са били констатирани и описани в протоколи.

През март 2022 година този проект е бил възобновен. Тук възникват няколко въпроса:

Защо местната власт отново не се съобразява с мнението на бургазлии? Чии интереси се обслужват в една християнска държава? Ще се запази ли етническото спокойствие в морския град?

От медията потърсихме Община Бургас, които ни отговориха, че до края на седмицата ще бъде извършена проверка. При опит да се свържем за повече информация с главния архитект на града Емил Бурулянов, се оказа неуспешен.

От „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ са готови на протестни действия срещу този строеж. Те ще използват всички възможни законови действия срещу изграждането на джамията. Представители на родолюбивата организация са категорични:

България е християнска страна, всеки е длъжен да уважава нашата религия, а който иска да строи джамии, синагоги и други подобни храмове, да го прави в неговата си страна. Ще направим каквото можем, за да спрем това безумие. Очакваме бургазлии да ни подкрепят, за да опазим децата си от натрапването на различни религии и подобни сгради.

Искра.бг ще продължи да следи развитието на казуса.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Недко
Недко
11 месеци по-рано

По времето на Османската империя на всякъде е имало църкви и синагоги ,и сега е така всеки е свободен да изповядва каквато религия иска,все пак България не е Северна Корея.

Иван Г.
Иван Г.
3 месеци по-рано
Reply to  Недко

На българина 500 год. не му стигнаха да се цивилизова.

Недко
Недко
11 месеци по-рано

Ако искаме да живеем в мир ,любов и спокойствие трябва да се уважаваме без значение кой каква религия изповядва и нима това е най важната болка в момента каквито неща се случват в България и света.

Тодоров
Тодоров
11 месеци по-рано

Не съм турчин но и не ми пречи да има джамия за да се ползва от мюсюлманите. Старата джамия беше с/у тоалетните на тройката в самият център на града Уважавайте всички религии.ако искате да уважават и вашата.

Hasan Tülüoğlu
Hasan Tülüoğlu
11 месеци по-рано
Reply to  Тодоров

Hasan