Подкрепа и ефективност: Стартира Целева програма за социални услуги на Българската православна църква

0
37
Министерство на труда и социалната политика
Министерство на труда и социалната политика. Снимка: МТСП

Чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“ Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще подкрепи усилията на Българската православна църква /БПЦ/ да предоставя качествени и ефективни социални услуги. Това съобщиха от министерството.

Инициативата ще бъде с планиран бюджет от 160 000 лева и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ /ФСЗ/.

Целта е да се разясни сред духовенството за същността на социалните услуги според нормативната уредба на страната и да се подпомогнат организации към църковните общности в процеса по осигуряване на навременна и подходяща грижа за най-уязвимите хора и семейства. Във втория етап ще се осигури възможност доставчици на социални услуги към църковната общност да осъществят конкретни мероприятия, насочени към групите, с които работят.

Програмата „Информираност, подкрепа и съпричастност“ е създадена във връзка с подписаното през 2011 г. споразумение между БПЦ и МТСП за сътрудничество. Тя е в отговор на необходимостта от осъществяването на дейности за повишаване на капацитета в епархиите по отношение на социалните услуги и обмяната на добри практики, идентифицирана от междуведомствена работна група с участието на представители на органи на изпълнителната власт и на Българската патриаршия.

Целевите групи по Програмата, която ще се изпълнява до 31 октомври 2024 г., ще са представители на БПЦ, доставчици на социални услуги към църковната общност, деца и възрастни в риск. През първия етап по нея ще могат да се организират и провеждат информационни събития – кръгли маси, семинари, срещи, инициативи за обмяна на опит и добри практики. През втория етап ще се финансират мероприятия, част от комплексна социална рехабилитация като почивка и отдих, организиране на социални и културни програми, ателиета по интереси, информиране по въпроси, свързани с образование, вероучение, психическо и социално развитие.

Повече информация за инициативата може да бъде получена на адрес: гр. София, ул. „Триадица“ № 2, фонд „Социална закрила“, тел. 02 8119681, 8119401, 8119673. Целевата програма и документите за кандидатстване са публикувани на сайта на МТСП, Фонд „Социална закрила“ в раздел „Документи“ и „Актуални процедури“, които можете да видите ТУК.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments