Подготвяме ИТ проекти за 1,2 млрд. евро по Европейския механизъм за възстановяване

0
54
дебат Желязков
Снимка: МТИТС

Работи се върху ИТ проекти за 1,2 млрд. евро по Европейския механизъм за възстановяване, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков на среща по негова инициатива с представители на Държавната агенция за електронно управление, Комисията за регулиране на съобщенията и мобилните оператори.

Той отбеляза, че българските проекти за цифров преход ще бъдат подготвени в синергия между държавата и бизнеса. Министър Желязков разясни, че в срок от една седмица министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще представи тематична рамка на потенциалните проекти. След това дискусията ще продължи оперативно в рамките на работна група с участието на представителите на държавата и бизнеса.

Желязков уточни, че за страната ни размера на субсидията е малко повече от 6.2 млрд. евро, от които 20% са предвидени за финансиране по цифров преход. Той разясни, че потенциалните проекти са изграждане на високоскоростни мрежи, осигуряване на гигабитова свързаност за центрове на социалния живот – сгради, болници, гари, училища, цифровизация на публичната администрация и ключови сектори като здравеопазване, транспорт и образование. Той заяви, че разискването на проектите с ЕК ще започне през октомври.

По думи на министъра от страна на държавата и трите ангажирани институции в сектора се кординират и работят добре в тандем. Представителите на операторите са изразили готовност да се включат в проекти за цифров преход, заявявайки, че подкрепата на държавата е важна в сфери, в които няма търговско основание за частни инвестиции, като инфраструктурата и услугите в отдалечените райони.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments