Под 1% от защитената земеделска площ е засегната от градушки

0
25
Лозя
Лозя. Снимка: Министерство на земеделието

Под 1% от защитената земеделска площ в България е засегната от градушки, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Статистиката е дело на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ по повод приключването на сезона на 4 октомври.

През тази година са регистрирани поражения на 11 076 дка от общо 14 000 000 дка, които се предпазват с ракетен способ на територията на страната ни. Средният процент на пораженията е 41,5%.

Осигурена е адекватна защита на земеделските земи, които се предпазват с ракетен способ, а там където има установени щети те са в ограничени размери.

През активния сезон тази година са изстреляни общо 15 042 ракети, като броят им е приблизително равен на миналогодишните. Извършени са 286 въздействия с ракетен способ и са обработени 1316 градоопасни облака.

В Северна България най-много въздействия има в област Монтана – 34, а в Южна България първенец е област Сливен с 28.

За втора поредна година чрез самолетен способ бе осъществявана защита на земеделски територии в част от Северна Централна и Североизточна България. През настоящата година сезонът започна на 6 август и продължи до 4 октомври.

В този период полети са реализирани в 18 дни. Най- продължителни са полетите на 24 и 30 август, когато сумарното полетно време на самолетите е над 11 часа. Общо за периода на градозащита със самолетен способ са обработени 80 градоопасни клетки, като са изразходвани 789 палки и 3057 пиропатрона.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments