Почти 1300 мигранти пресякоха Ламанша и отбелязаха нов рекорд

0
25
Мигранти от Африка в Средиземно море. Снимка: wikimedia commons
Мигранти от Африка в Средиземно море. Снимка: wikimedia commons

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че 1295 мигранти са преминали границата в 27 лодки, надхвърляйки предишния рекорд от 1185 миналия ноември. Това е най-високата дневна цифра от началото на текущите рекорди през 2018 г. Досега този месец 6168 души са преминали с малки лодки, в сравнение с 3683 през юли, предава „BBC“. 

Повече от 22560 души са преминали през Ламанша до този момент в настоящата година. В еквивалентната точка през 2021 г. общият брой е малко под 12500.  Миналата година е известно, че общо 28526 души са преминали през границата – спрямо 8404 през 2020 г. Бебета и малки деца, увити в одеяла и носещи вълнени шапки, бяха сред тези, които чакаха да бъдат изведени на брега в Дувър в понеделник.

Преминаването се случи след три дни, през които не можеше да се плава поради лошо време. През април министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател подписа документ, който тя описа като „първото в света“ споразумение за изпращане на някои търсещи убежище в Руанда, за да поискат убежище вместо това. Но първият полет за депортиране – който трябваше да излети на 14 юни – беше приземен поради правни предизвикателства.

Няколко търсещи убежище, синдикатът за публични и търговски услуги и благотворителните организации Care4Calais, Detention Action и Asylum Aid оспорват законността на политиката на Министерството на вътрешните работи, като следващите съдебни изслушвания трябва да бъдат през септември и октомври.

Много мигранти идват от някои от най-бедните и най-хаотичните части на света и много от тях искат убежище, след като бъдат приети от властите на Обединеното кралство. Стив Валдес-Саймъндс, директор по правата на бежанците и мигрантите на Amnesty International в Обединеното кралство, заяви:

„Въпреки срамната позиция на правителството и драконовската политика за бежанците, простата истина е, че хората, включително деца, бягащи от война и преследване, ще продължат да правят тези опасни пътувания – независимо дали с лодка или по друг начин – ако правителството откаже да осигури безопасни маршрути за тях.“

Говорител на правителството обясни:

„Нарастването на опасните пресичания на Ламанша е неприемливо. Те не само са явна злоупотреба с нашите имиграционни закони, но рискуват живота на уязвими хора, които са експлоатирани от безмилостни престъпни банди.“

Той е на мнение, че Законът за националността и границите разбива „злия“ бизнес модел на трафикантите на хора, вследствие на което 38 души са арестувани. Говорителят добави още:

„Съгласно нашето ново партньорство за миграция и икономическо развитие с Руанда, ние продължаваме подготовката за преместване на онези, които извършват тези ненужни и незаконни пътувания, като помагаме за спасяването на животи, като възпираме други да преминат.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments