Почитаме Свети Мина – закрилникът на семейството

0
136
Свещи
Свещи. Снимка: Wikimedia commons

На този ден почитаме Свети Мина – закрилникът на семейството, бездомните, сираците, лечителите и пътуващите. Пазителят на майките и техните деца. Този, на когото се молят бездетните, за да им се роди рожба, предаде „Вести.бг“.

Има само един манастир, който носи името му. Намира се около София и пази чудодейната му икона, пред която днес се събират хиляди миряни, за да се помолят.

Св. Мина бил войник в Египет по времето, когато в Рим царували Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Господарите издали наредба да се измъчват и убиват всички, които не се покланяли на идолите.

Мина оставил службата си и отишъл да живее в пустинята. Решил, че е по-добре да бъде част от света на зверовете, отколкото да живее с хора, които нямат вяра в Бог.

Станал водач на вълците. Днес отбелязваме средата и на „Вълчите празници“ – времето,през което дивите животни бесуват. Краят на тези дни е знак, че идват и най-дългите нощи.

По стара традиция в тази част от годината се довършват ремонтните дейности. Запушват се и всички процепи, за да не се промъкнат злите сили.

Празнуват хората с имена: Виктория, Виктор, Мина, Минчо, Минка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments