Почина художникът Петър Мичев-Педро, продал над 12 000 картини през живота си

0
1412
Петър Мичев-Педро
Петър Мичев-Педро. Снимка: Facebook, личен архив

На 69-годишна възраст ни напусна един от емблематичните художници на Плевен – Петър Мичев-Педро.

Той роден на 9 май 1955 в Плевен. Занимава се с рисуване от петнадесетгодишен и е самобитен художник. Между 1974 и 1990 г. развива творческата си кариера основно в България.

Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл“, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания.

През 1994 г. участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа. Живее единадесет години във Франция, а после пет години в Тампа, САЩ. Пред Конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в “Енциклопедия Британика”. След петгодишен престой в Тампа, градът номинира българина за личност на годината.

Педро има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света. Той е сред най-скъпо продаваните български художници. Обявен е за заслужил гражданин на Плевен с решение на Общинския съвет от март 2006 година.

Лили Иванова получи наградата „Златен век“ на специален концерт във Велико Търново

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments