Почина големият поет и актьор Пейо Пантелеев

0
462
Пейо Пантелеев
Пейо Пантелеев, Снимка: Димитър Николов, Facebook

Почина големият поет и актьор Пейо Пантелеев. През годините той се превърна в емблема на Бургас, като хиляди четяха и пееха стиховете му. За кончината на артиста съобщи в профила си в социалната мрежа Facebook кметът Димитър Николов, който написа:

„С дълбока мъка ви съобщавам, че тази вечер си отиде Пейо Пантелеев. Тази загуба е голяма за душата и сърцето на Бургас. За всички нас, които имахме невероятния шанс да се докоснем до Пейо. Човекът стих, човекът с моряшката фланелка, човекът с най- съкровените думи, докосващи сърцето. Пейо, знам, че си в синевата там горе. Ще останеш завинаги в сърцата ни. Сбогом, достойни поете!“

Пейо Пантелеев е роден на 3 май 1945 година в Бургас, припомни „БНР“. Няколко десетилетия е бил на сцената на кукления театър в града. Режисьор е бил на театрални състави, писал е детски пиеси и стихове. Едни от най-известните му произведения са „Шепа пепел“, „Здравей, как си приятелю“, „Две звезди“, „За теб, любов“ и много други. Повечето от тях бяха в изпълнение на Тони Димитрова, Ваня Костова, Фамилия „Тоника“.

През февруари жителите на Бургас го аплодираха за последен път в залата на Операта в града. Концертът беше посветен на 75-годишнината на поета.

„Няма човек, докоснал се до личността и творчеството на Пейо, който да не го е обикнал. Но има едно момче – Георги Милтиядов – музикант, диригент и човек, който беше неотлъчно до него в най- трудните му дни. Негова беше идеята за концерта по стиховете на Пейо през февруари.“, написа още кметът Димитър Николов във Facebook.

Георги Милтиядов и Пейо Пантелеев
Георги Милтиядов и Пейо Пантелеев, Снимка: Димитър Николов, Facebook

Той публикува един от стиховете на бургаския поет:

„Тази вечер някой не се върна.
Тази вечер някой не прости.
Тази вечер някой не прегърна,
не долюби и не се спаси.
И възкръсна тишината мръсна.
И сълзата се превърна в труп.
И сърцето на гнева се пръсна.
И изтече от луната студ.
Няма вечност, няма състрадания.
Тази вечер върнах се в зори.
Не намерих старо оправдание.
И усетих, че не ме боли.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments