По-ниска инфлация: ЕЦБ предвижда понижение на лихвите

2
99
Имот, брокер, кредит
Имот, брокер, кредит. Снимка: 3CON Marketing Agency

Инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната продължават да се понижават, достигайки най-ниското си ниво за последните две и половина години. Това показват последните резултати от проучване на Европейската централна банка /ЕЦБ/, обявени дни преди планираното понижение на рекордно високите лихви от страна на ЕЦБ.

Според проучването инфлационните очаквания за следващите 12 месеца са се понижили до 2,9% през април от 3,0% през март. Това представлява най-ниското ниво от септември 2021 г. Средносрочните инфлационни очаквания за следващите три години също са намалели до 2,4% от 2,5% месец по-рано.

Инфлационните очаквания остават над целевото ниво на ЕЦБ за устойчива инфлация около 2%. Инфлацията в еврозоната е спаднала бързо през последната година, достигайки 2,4% през март и април. Очаква се инфлацията да се колебае около сегашното си ниво през останалата част от годината, преди процесът на дезинфлация да се възобнови и целта от 2% да бъде постигната през 2025 г.

Интересно е да се отбележи, че по-младите респонденти продължават да имат по-ниски инфлационни очаквания в сравнение с по-възрастните, въпреки че има сближаване на възприятията за инфлацията между отделните възрастови групи, според ЕЦБ.

Европейската централна банка е почти сигурна, че ще пристъпи към първо понижение на основните лихви на заседанието си на 6 юни, имайки предвид значителното забавяне на растежа на цените. Въпреки това, редица централни банкери предупреждават срещу прибързано второ намаление на лихвите, като твърдят, че все още има известен ценови натиск и завръщането на инфлацията към целевото ниво все още не е факт.

Проучването на ЕЦБ отчита стабилизация на очаквания растеж на номиналните доходи на ниво от 1,3% за втори пореден месец, докато номиналният ръст на разходите се очаква да се стабилизира на ниво от 3,6%.

Потребителските очаквания за икономическия растеж през следващите 12 месеца са по-малко негативни през април, достигайки ниво от -0,8%, спрямо -1,1% през март. Очаква се нивото на безработица да нарасне до 10,9% от 10,7% през предходния месец.

Цените на жилищата се очаква да се повишат с 2,6% през следващите 12 месеца, което е с 0,2 процентни пункта повече от мартенското проучване на ЕЦБ. Лихвените проценти по ипотечните кредити се очаква да се стабилизират на ниво от 5% за втори пореден месец.

ЕЦБ продължава да следи внимателно икономическите индикатори и ще предприеме съответните мерки за осигуряване на ценова стабилност в еврозоната.

Сдружение „Православен зов“ се обяви срещу опитите за разкол в Българската православна църква

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] По-ниска инфлация: ЕЦБ предвижда понижение на лихвите […]

trackback

[…] По-ниска инфлация: ЕЦБ предвижда понижение на лихвите […]