По хуманен начин ли се умъртвяват заразените прасета в Русенско?

0
1248
Умъртвяване на прасета
Източник: Добрин Петков, Фейсбук

Ужасяващи кадри от умъртвяването на свине, заразени с вируса Африканска чума в русенското село Николово, обиколиха социалната мрежа „Фейсбук“ и просълзиха стотици хора. В засегнатия свинекомплекс, където се отглеждаха над 17 000 прасета на различна възраст, те са убивани с пожарникарска пяна.

Според природозащитници методът не е хуманен и причинява страдания, противно на наредбите на Европейската комисия.

Умъртвяването е започнало вчера, а труповете се загробват в дълбоки ями на територията на стопанството. Действията по унищожаването на огнището продължават и днес. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков сподели, че са изключително притеснени и незабавно са започнали изпълнението на заповедта на БАБХ.

Ветеринари, полицаи, пожарникари, други институции, а вече и военните са се включили с хора и техника за справянето с проблема. За работниците и стопаните случващото се е истинска трагедия. Хората плачели при вида на мъртвите прасета, пише „Монитор“.

Припомняме ви, че Африканската чума не е опасна за хората. Месото трябва да се обработи термично до пълното му сготвяне, преди консумация.

От земеделското министерство разпространиха информационен клип за опасността от вируса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments