Плодовете и зеленчуците пак поскъпнаха

0
23
Плодове и зеленчуци
Плодове и зеленчуци. Снимка: Pixabay

През предишната седмица са поскъпнали голяма част от зеленчуците и плодовете, които Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБТ/ следи. Само зрелият лук и морковите са поевтинели – с 5,2% до 1,47 лева/килограм и с 6,1% до 1,23 лева/килограм, предава „Bulgaria ON AIR“.

Цената на дините се е вдигнала с 11,7% до 0,86 лева/кг, а тази на пъпешите – с 8,5% до 1,53 лв./кг. Вносните ябълки са поскъпнали с 0,5% до 2,04 лв./кг. Стойността на бананите се е увеличила с 1,1%, като се продават по 2,76 лв./кг, а тази на лимоните – с 2,4% до 3,03 лв./кг. От ДКСБТ проследяват за първи път цената на гроздето, която се е повишила с 0,4% в края на седмицата до 2,47 лв./кг.

Поскъпване има и при картофите – то е с 3,1% до 1,35 лв./кг, зелето – със 7,5% до 1,15 лв./кг. Цената на оранжерийните домати се е покачила с 9,3% до 2,95 лв./кг, както и на краставиците, отглеждани в оранжерия – с 4,4% до 2,82 лв./кг. Вдигнала се е и цената на чушките, като покачването при зелените е с 3,7% до 1,68 лв./кг, а при червените – с 0,5% до 2,20 лв./кг.

Кашкавалът тип „Витоша“ е поскъпнал с 0,1%, като се продава по 17,30 лв./кг, а кравето сирене е поевтиняло с 0,8% до 11,16 лв./кг.

Ръст на цената има и при киселото мляко с 3 и над 3-процента масленост – с 1,9%, като кофичката от 400 грама се купува за 1,10 лева. Прясното мляко с 3-процента масленост отстъпва с 1,9% и се продава по 2,09 лв./литър.

Пилешкото месо поевтинява с 1,1% и се продава по 6,44 лв./кг. Яйцата с размер М се купуват по 0,32 лева за брой на едро.

Оризът може да се купи с 3,1% по-евтино, като се търгува по 3,12 лв./кг. Лещата спада с 2,9% до 4,04 лв./кг, а зрелият фасул – с 1,5% до 3,92 лв./кг.

Захарта е по-скъпа с 0,8% и се продава по 2,45 лв./кг, а брашното тип 500 – с 2,9% до 1,44 лв./кг. Цената на олиото се вдига с 2,1% и се търгува по 2,98 лв./литър в пластмасова бутилка, а на пакетче от 125 грама краве масло – с 1,2% до 2,57 лв./ брой.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments