Платиненият юбилей на кралица Елизабет II започва с пищност

0
277
Кралица Елизабет и останалите членове на семейството й
Кралица Елизабет и останалите членове на семейството й. Снимка: The Royal Family, Facebook

Четири дни тържества в чест на 70-те години на трона на кралица Елизабет II започнаха днес с демонстрация на британските военни традиции, простиращи се от дните на конете и оръдията до ерата на реактивните самолети, съобщава „Асошиейтед прес“.

Официалните тържества за платинения юбилей започнаха с „Trooping the Color“, годишен военен преглед, който отбелязва официалния рожден ден на суверена от 1760 г. Очаква се кралицата да се присъедини към работещите членове на семейството си на балкона на Бъкингамския дворец в края на събитието, когато 70 самолета са настроени да преминат отгоре.

Юбилеят се отбелязва с четиридневен празничен уикенд. Честването на царуването на Елизабет включва служба за благодарност в петък в катедралата „Свети Павел“ в Лондон, концерт в Бъкингамския дворец в събота и конкурс, организиран от хиляди изпълнители, привлечени от училища и обществени групи от цялата страна в неделя следобед. През уикенда се очаква квартални организации и отделни лица да проведат хиляди улични партита в цялата страна, затвърждавайки традицията, започнала с коронацията на кралицата през 1953 г.

96-годишната кралица е най-дълго управлявалият монарх във Великобритания и първият, достигнал крайъгълния камък от седем десетилетия на трона. Юбилеят дава възможност на много хора – дори на тези, които често са безразлични към монархията – да разсъждават върху състоянието на нацията и огромните промени, настъпили по време на нейното управление.

Бившият премиер Джон Мейджър – един от 14-те премиери от царуването на кралицата – заяви, че стоичното присъствие на монарха е помогнало за управлението на страната през десетилетията. Пред „BBC“ той изтъкна:

„Кралицата представя нашето по-добро аз повече от 70 години.“

В писмено юбилейно послание кралицата благодари на хората във Великобритания и в цялата Британска общност, участващи в организирането на тържествата. За мнозина поводът е първата възможност за голям празник от началото на пандемията от коронавирус, започнала преди повече от две години. Елизабет каза:

„Знам, че много щастливи спомени ще бъдат създадени по тези празнични поводи.“

Тя добави:

„Продължавам да се вдъхновявам от добрата воля, показана към мен, и се надявам, че идните дни ще дадат възможност за размисъл върху всичко, постигнато през последните 70 години, докато гледаме към бъдещето с увереност и ентусиазъм.“

Пристигнаха поздравления от редица световните лидери. Френският президент Еманюел Макрон нарече Елизабет „златната нишка, която свързва нашите две страни“ и една от „много малкото константи“ на международната сцена. Във видеообращение на английски език Макрон се обърна към кралицата:

„Вие сте наш приятел, толкова близък съюзник, нашият пример за обслужване на другите.“

Името на първото събитие от дългия уикенд, Trooping the Color, се отнася до флаг на полка или „цвят“, който се носи в редиците. Годишната традиция на Великобритания за рождения ден на кралицата е церемониална възстановка на начина, по който някога бойните знамена са били показвани на войниците, за да се уверят, че ще разпознаят решаваща събирателна точка, ако се дезориентират в битка.

Войските, които участват, идват от битовата дивизия на армията, съставена от седемте полка, които изпълняват церемониални задължения за кралицата. Техните членове са напълно обучени войници и често са разположени в чужбина, когато не са на церемониално дежурство.

Всяка година различна единица има честта да завоюва цвета си. Първи батальон на ирландската гвардия ще бъде в светлината на прожекторите по време на платинения юбилей.

Хиляди хора, някои от които лагеруваха през нощта, се изредиха по маршрута на парада – много от тях носеха знамена на Union Jack, шапки за парти или пластмасови диадеми. Карли Мартин, която хвана късно нощен автобус от южен Лондон с дъщеря си, сподели, че е дошла „да прави спомени“. Тя заяви:

„Никога няма да видите това отново през живота си. Поне не в моя, може би не и в този на дъщеря ми. … Седемдесет години – това е всичко, което знам аз.

Очаква се кралицата да се появи два пъти на балкона на Бъкингамския дворец, но принц Чарлз ще играе ключова роля по време на събитието, като поздрави преминаващите войници от името на майка си. Елизабет имаше проблеми с придвижването напоследък и нейните придворни са внимателни, за да направят нещата възможно най-прости за нея.

Херцогинята на Корнуол, херцогинята на Кеймбридж, графът и графинята на Уесекс и техните деца, херцогът и херцогинята на Глостър и вицеадмирал сър Тим Лорънс пътуваха с карети до парада на конната гвардия, церемониална площадка за парад в Сейнт Джеймс Парк.

Херцогът и херцогинята на Съсекс ще се присъединят към други кралски особи, за да гледат спектакъла. Двойката е пътувала от дома си в Калифорния, за да участва в тържествата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments