Пластмаса в Нил: Три четвърти от рибата в най-дългата река на света съдържа микропластика

0
348
Микропластика сред рибите
Снимка: Wikimedia Commons

“Sky News” проведе първото научно изследване на замърсяването с пластмаса на водите на река Нил, откривайки, че шокиращите три четвърти от анализираната риба съдържа следи от микропластикаЕксклузивното проучване, което е и единственото по рода си в света, бе проведено от тайна лаборатория и учени, които рискуват затвор или други тежки наказания, в случай че самоличността им бъде разкрита. Позоваването на анонимност е с оглед съхраняване тяхната безопасност. 

Изследването бе предадено и ръководено от великобритански учени, намиращи се в Дания. Откритията, ревизирани от участващите специалисти и впоследствие публикувани, ще разтревожат хората, опасяващи се от замърсяването с пластмаса на човешката хранителна верига.

Те сочат за неотложна нужда от последващи изследвания на последиците от замърсяването с пластмаса на сладководните реки, както за по-голямо обществено внимание конкретно върху замърсяването на рибата, което е възможно да достигне до милиони хора, зависещи от риболовната индустрия по продължението на река Нил.

Разследващият екип на “SkyNews” прекара повече от два месеца в пътуване по протежението на Нил, събирайки доказателства, свидетелства и мнения на експерти, фермери, рибари, политици, учени и ветеринари от страните, зависещи от най-дългата река в света. Сведенията сочат, че реката и притоците й са значително замърсени по цялата й дължина – от извора на Нил в езерото Виктория до устието й в Средиземно море. 

Екипът на “SkyNews” работи неотлъчно с д-р Фархан Кхан, чието самостоятелно и пълно резюме на доклада също бе публикувано в интернет. Експертът, който има дългогодишен практически научен опит, ръководи изследването, в което участваха и два малки екипа от два континента. Екипът му събра проби от два от най-популярните вида риба в Нил – нилската телапия и нилската морска котка, от острова Дахаб в центъра на столицата на Египет, Кайро. 

Първоначалните резултати бяха обработени от тайна лаборатория в Египет. Това се наложи, тъй като в близкото минало властите в страната са осъждали на затвор природозащитници, критикуващи експлоатацията на Нил или дори намекващи за замърсяване на реката. Всички участващи учени в изследванията в Египет се позоваха на анонимност и пожелаха да не се опоменават имената им в научния доклад от опасения от последващи репресии. Без тяхната смелост, експертиза и помощ научният докладът нямаше да може да се превърне в реалност. 

Изследването е основно фокусиран върху големите парчета пластмаса, намерени във вътрешностите на рибите. Голяма част от тях бяха достатъчно големи, за да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Поради тази причина учените смятат, че е много вероятно изследване на още по-фини частици да разкрие далеч по-шокиращи нива на замърсяване с пластмаса сред речните обитатели. Д-р Кхан коментира, че количеството пластмаса открито в рибите и големият процент на засегнати риби са повод за особени притеснения за бъдещето на цялата екологична система на Нил.  

“Натрупването на такива частици може много сериозно да засегне способността на рибите да намират и обработват хранителни вещества”, коментира той. 

“Това може да породи верижна реакция, засягаща например хранителните навици и приема на хранителни вещества на рибите. Това може на свои ред да засегне развитието и размножаването – съответно и цялата популацията на водните обитатели”, добавя той. 

Микропластиката, представляваща фрагменти от пластмасови отпадъци като бутилки, тръби и битови отпадъци, води до натрупването на токсични субстанции и създаването на среда, която стимулира концентрацията на токсини. 

Това сочи за повишен риск от замърсители и пестициди, свързващи се с микропластиката и попадащи във вътрешностите на рибата. 

Д-р Кхан настоява, че е от неотложна важност да се изследват последиците от феномена – не само дългосрочните вреди за здравето на водните обитатели, но и последиците върху хората, които консумират замърсената рибаТой коментира:

“В повечето водни екосистеми… има определен вид замърсители, включващи пестициди, които не се смесват добре с водата, така че когато попаднат във водна среда търсят материали и пластмаси, с които да се свържат. Тоест всички подобни отпадъци се превръщат в среда за концентриране на замърсители. Впоследствие рибите поглъщат пластмасата с всички натрупани токсини, които се предават нагоре по хранителната верига”.

Д-р Кхан има кариера на научен пионер. Той провежда първото изследване на пластмасови замърсители в сладководните води на Големите африкански езера преди няколко години, когато изследва рибните залежи в езерото Виктория. В него открива, че 20% от изследваната от екипа му риба съдържа пластмасови фрагменти. Пълният доклад на замърсяването на рибата в езерото Виктория може да бъде открито тук.

Макар и да има много изследвания върху последиците от замърсяването с микропластика на световните океани, проучванията на негативните ефекти върху сладководните реки на планетата са оскъдни, като в Африка почти не са провеждани такиваД-р Кхан е може би единственият учен провел изследване върху замърсяването с пластмаса на сладководните запаси на територията на континента. Близо 250 милиона души зависят от Нил, която е най-дългата река в света, преминаваща през общо 11 африкански страни и осигуряваща поминък за голяма част от населението им. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments