Планиран взрив в кариерата в кв.“Банево“, местните жители са притеснени

0
219
Кариерата в Банево
Кариерата в Банево. Снимка: Искра.бг

Планираният взрив в кариерата за добив на инертни материали в бургаския квартал „Банево“ ще се осъществи на 18 февруари между 11:00 и 13:00 часа, съобщиха от общинското предприятие „Благоустройствени строежи“ ЕООД. Взривните работи са свързани с добивния процес на фирмата, които се извършват с необходимите документи и по регламент. За предстоящите действия на кариерата се разлепят по спирките в селото уведомления за взрива.

Местните жители споделиха притесненията си пред Искра.бг, че когато се извършват взривове, им се тресат къщите и прозорците им се чупят. Те твърдят, че след всеки подобен гърмеж домовете им се напукват, а водата от кладенците им започва да се губи и качеството й да се влошава.

Хората са готови да бранят правото си да живеят в екологично чист район, защото от години са принудени да търпят шума, мръсния въздух и непрестанните взривове. Жители на бургаския квартал споделят, че са подавали постоянно сигнали за извършените нередности от страна на кариерата до Регионална инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, Регионална здравна инспекция /РЗИ/, Дирекция „Екология и управление на отпадъците”, но нито една институция не е отговорила на техните жалби.

„Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ се отзова да помогне за разрешаването на казуса, като предприеме различни законови действия. От ОЗБГ ще присъстват на контролирания взрив в петък.

Очаквайте продължение по темата!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments