Планински водачи: Нужна е ревизия на маркировката по екопътеките в Родопите

0
119
Родопи
Родопи. Снимка: Община Смолян

Необходимо е да се направи ревизия на туристически маршрути в Родопите, които не са маркирани по стандартите, тъй като често те заблуждават чуждестранните туристи.

Това стана ясно от думите на председателя на Сдружението на планинските водачи Снежана Орлова пред „БТА“. 

Става дума за около 10-15 туристически маршрута, част от които са маркирани преди повече от десет години по проект, но не са съобразени с нормите на ERA – Европейската асоциация за пешеходен туризъм.

Проблемът е, че българските планинари са свикнали да тълкуват местните вариации на маркировките, но чужденците трудно се ориентират по некоректно поставени означения и често се объркват или губят

През област Смолян преминава един от европейските маршрути за пешеходен туризъм – Е8. Част от българската зона от него е маркирана по стандартите с помощта на доброволци и дарения. Друго привлекателно за любителите на планината трасе е близо 200-километровият маршрут, започващ от района на село Хвойна и завършващ на гръцка територия.

От сдружението планират да започнат освежаване на маркировката на някои от маршрутите в Смолянско, както и прокарване на нови екопътеки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments