„Пирогов“ търсят кръводарители: „Стани нечий герой!“

0
18
кръводаряване
Снимка: Министерство на отбраната

УМБАЛСМ „Пирогов“ продължава активно да търси доброволни кръводарители за нуждите на своите пациенти, съобщиха от ведомството на болницата.

Кампанията е под наслов „Стани нечий герой!“, която продължава до края и на другата седмица. Всички желаещи могат да дарят кръв в Национален център по трансфузионна хематология на адрес ул. Братя Миладинови №112 в столицата. Работното време на центъра през почивните дни е от 09:00 до 15:00 часа. Важно условие е изрично да се уточни, че даряването е безвъзмездно за болница „Пирогов“.

Всеки гражданин в добро здравословно състояние, на възраст между 18 и 65 години, е подходящ за кръводарител. Преболедувалите от COVID-19 лица могат да дарят кръв 40 дни след последния положителен тест. Ваксинираните свободно могат да дарят кръв 28 дни след поставяне на втората доза. Всеки, на когото му предстои имунизиране с втора доза не е подходящ за кръводарител в момента.

През декември 2021 година за пациентите на болница „Пирогов“ и Националният център по трансфузионна хематология предостави повече от 120 литра кръв и 52 литра плазма. Всекидневно лечебното заведение се нуждае от кръв и кръвни продукти, за да може да оказва навременна помощ за тежко пострадали пациенти. Всеки кръводарител, независимо от неговата кръвна група, е ценен и помага най-малко на двама пациенти. Този акт е напълно безопасен и не крие никакви рискове за самия кръводарител. Нормалното количество кръв се възстановява напълно за 24 часа от самия организъм.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments