Петровден е: Православната църква почита паметта на Петър и Павел

0
34
Параклис
Източник: Wikimedia Commons

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата „Деяния на апостолите“. След Възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел – на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт.

Празникът в чест на светците Петър и Павел е и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.

В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. Преди всичко това е жертвоприношението на петел, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното.

Днес празнуват – Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments