Петкова: Енергийната сигурност на всяка държава е безценна

0
97
Теменужка Петкова
Теменужка Петкова. Снимка: Wikimedia Commons, Велислав Николов

Все още не е ясно колко би струвало изграждането на нов – седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Правителството има подобни планове, а вчера премиерът Бойко Борисов показа мястото, където ще бъде построено съоръжението. Оказва се обаче, че процесът е на много ранен етап. За момента строежът изобщо не се коментирал, а се гледало какви са възможностите и какъв да бъде проектът. Това обясни пред „NOVА“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя беше категорична, че има нещо, което е по-важно от цената и то е безценно, а именно – енергийната сигурност на всяка държава.

От нейните думи стана ясно, че днес правителството ще обсъди решение, в което ще бъде поставен срок, в който министърът на енергетиката трябва да представи доклад с резултатите от проведеното проучване. Ще бъдат проведени и преговори с американски компании, които развиват ядрени технологии. Проучването трябва да бъде завършено до януари догодина.

Петкова обаче подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква дълъг период от време. Тя обясни, че основната цел на България е диверсифициране на енергийните ресурси. Затова и страната се насочва към Съединените щати, за да разбере какви са последните технологии, по които работят.

Що се отнася до АЕЦ „Белене“ министър Петкова увери, че било направено всичко възможно държавата да излезе от ситуацията по най-добрия възможен начин. Тя подчерта, че „Росатом“ се е отказал от големите лихви. Подписано е било и споразумение с тях, с което те се отказват от претенциите си към България. В момента двата реактора се намират на площадката. Петкова твърди, че оборудването се съхранявало по най-добрия възможен начин.

Тя беше категорична, че страната няма да се откаже от изграждането на нови блокове в Белене. Една от причините за това е, че централите, които работят на въглища, трябва да преустановят своята дейност и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments