Петков с извънреден брифинг: Готови сме да дадем на ГЕРБ поисканите министерства

0
891
Атанас Атанасов, Кирил Петков и Николай Денков
Атанас Атанасов, Кирил Петков и Николай Денков. Снимка: Скрийншот

„Уговорката ни с ГЕРБ е за 18 месеца. На 9-ия месец единственото, което правим, е да сменим премиерите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и така да продължи управлението. По време на преговорите колегите поискаха допълнителни министерства, готови сме да ги дадем.“

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/ Кирил Петков. Той допълни, че при истинска воля, реформите могат да продължат.

Христо Иванов каза от своя страна:

„Имахме декларация, с която започна съвместната работа преди 9 месеца. В нея имаше ясни приоритети за съдебната реформа и регулаторите. Не сме спрели да настояваме за конкретизация на ангажиментите. Публикувахме преговорната си политика чрез меморандум. Не разбирам защо подписването на споразумение се поставя под съмнение. Има технологично време и има време да бъде подписано.“

Христо Иванов допълни, че случващото се в момента му се струва излишно. По думите му има изготвен нов документ и добави – „гледахме от този на ГЕРБ и нашия меморандум, готови сме да публикуваме споразумението“. Той посочи:

„Никога не е имало политическа криза, като през последните две години. Общо е желанието за реформи и за излизане от кризата.“

„Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България. За да няма спекулации още преди седмица казах, че нямам претенции да бъда министър на външните работи. Тя се съгласи да работим с други механизми“, посочи премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Брифингът е в отговор на ГЕРБ-СДС, които обвиниха ПП-ДБ, че „не искат да поделят властта“, затова им дадоха срок да размислят до понеделник в 12:00 часа, когато трябва да бъде връчен първият мандат. Освен това като причина за неуспешните преговори добавиха и нежеланието на ПП-ДБ да дадат равнопоставеност между двете коалиции.

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС утре. В петък председателят на партията Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на предсрочни избори.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments